Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Burell majtalar

Annons

Förstamajfirandets tema är till minne av mördade utrikesminister Anna Lindh.

- Det är viktigt att vi förvaltar det politiska arv hon lämnade efter sig. Hon kämpade verkligen för mänskliga rättigheter på alla områden hon var verksam i, säger Olle Burell.

Hedemora arbetarekommun ska förnya förstamajfirandet i år. I stället för demonstrationståg blir det manifestation och familjefest i Folkets park.

- Det är ett spännande nytt grepp. Första maj måste anpassas efter det antal medlemmar vi har och till de ställen folk samlas. Jag hoppas att det om något år blir läge att återuppliva traditionen.

Den politiska temperaturen är ganska låg i hela landet och det är inte Hedemoras fel. Det är lite avslaget, lite nedslaget efter Anna Lindhs död.

Olle Burell är inte rädd för att bryta traditioner.

Hans förstamajtal kommer att delas upp i avsnitt, med allsång emellan. Till sin hjälp har han Broderskapsrörelsens förbundsmusiker Kennet Odelstrand.

Det var i samband med att Olle Burell flyttade till Stockholm för att utbilda sig till arkitekt, som han sökte sig till Broderskapsrörelsen, Sveriges kristna socialdemokrater.

Efter fem års arbete inom Hedemora arbetarekommun och SSU, kände han att det var dags att söka sig till en vuxen förening. 2001 blev han vald till rörelsens förbundssekreterare och i Skellefteå i somras fick han nytt förtroende.

Han har tjänstledigt från jobbet som arkitekt i Stockholm.

Det som lockade var att inte behöva lägga kraft på kommunala budgetar utan på grundläggande värderingar.

- Vi berikar moderpartiet, lyfter fram att alla människor ska ha lika värde och solidaritet. Broderskapsrörelsens budskap lockar inte bara praktiserande kristna, det finns många som sympatiserar med det kristna kärleksbudskapet.

För ett år sedan blev han vald till socialdemokraternas gruppordförande i kyrkomötet, Svenska kyrkans riksdag, vilket innebär att han är adjungerad i partistyrelsen och får yttra sig varje månad på styrelsens möten.

EVA-KAISA JUNGFALL

Mer läsning

Annons