Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle är isolerad i sitt hem

Annons

Olle Hanspers har bott i sin fäbod i 25 år. Han är den enda som är bofast i Gårdviksbofäbodar. Men nu när dammen har gått sönder och vägen till fäboden är borta kan Olle inte längre ta sig till Svabensverk för att handla mat och hämta posten. I vanliga fall åker han bil och det tar ungefär fem minuter.

Det enda sättet att komma till samhället nu är att gå en kilometer genom skogen, sedan ta sig över en bäck för att hoppa över vattenfyllda diken. Olle klarar inte detta på grund av sin ålder, med det är då som de snälla grannarna rycker in.

En granne försökte ta sig igenom skogen redan i måndags, men gick vilse.

- Då fick jag gå ut och spela trumpet så han kunde hitta tillbaka, säger Olle Hanspers.

I går kväll var det Åke Olars och hans familj som fick ta på sig stövlar och leverera mjölk och tidningar till Olle.

Det är stugägare och markägare som har ansvar för vägarna i området. Stora Enso är den största markägare.

- Vi vet inte vad vi ska göra. Vi har ringt Stora Enso. Vi har försökt köpa virke. Men alla är på semester. Det är juli och Sverige har stannat, säger Åke Olars. Vi har talat med en åkare som ska fylla på grus för att laga vägen. Men de vill vänta på att vattennivån sjunker först.

I går skulle Olle ha fått besök från äldreomsorgen, men besöket fick vänta tills vägen är reparerad.

För Åke Olars och hans familj är villiga att fortsätta leverera mat genom skogsvägar, men problemet är att Olle måste till läkaren i Stockholm på fredag.

- Jag har väntat länge på att få tid hos läkaren och det skulle vara tråkigt att missa den, säger Olle. Jag vill bara komma härifrån. Och då tänker jag inte komma tillbaka förrän vägen är lagad.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons