Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölkriget har nått Danmark

Annons

Via vårens bildande av den nord-iska ölalliansen mellan bland andra Spendrups och danska Bryggerigruppen så öppnades dörren för det nederländska ölet i Carlsbergs hemland.

Dansk Heineken ska bryggas hos Bryggerigruppens bryggeri Ceres i Århus. Carlsberg rasar och analytikerna ser detta som en krigsförklaring.

Ölkriget har därmed kommit in på den slutna danska marknaden som förstasidesstoff efter att det börjat läcka ut uppgifter om samtalen om att Carlsberg ska gå samman med Scottich&Newcastle. Spekulationerna runt bildandet av världens näst största bryggerikoncern har varit omfattande under semestermånaden. Carlsberg dementerar men bekräftar att man samtalar.

Leder samtalen till en fusion så bildas en bryggerikoncern med en kapacitet på 120 miljoner hektoliter öl och en omsättning på mer än 110 miljarder kronor.

I någon mån lyckades Carlsberg att ändra fokus i debatten när man tillkännagav att man köpt 67 procent av det bulgariska bryggeriet Pirinsko Pivo. Tillsammans med köpet av det andra bryggeriet Shumensko Pivo en månad tidigare har Carlsberg blivit stora i landet.

Världsettan på ölmarknaden, amerikanska "bud"tillverkaren Anheuser-Busch som hittills stått utanför den globala omstruktureringen har också slagit till.

I Kina har en strategisk allians tillkännagetts mellan Kinaettan Tsingtao Brewery och Anheuser-Busch.

Sommarens största kuriosanyhet på ölfronten har varit att det japanska Kirin Brewery har upptagit produktion av Egyptiskt öl efter ett 4 400 år gammalt recept som hittats i faraonernas gravar. Det kallas Old Kingdom Beer. Det ska ha en färg som påminner om mörkt te och har en styrka på tio procent.

Smaken beskrivs som mycket annorlunda mot dagens öl, ett mjölksyrat öl med något skum.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons