Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölkriget fortsätter

Annons

I världen bryggs 52 procent av allt öl av någon av de sex stora giganterna som deltar i det globala ölkriget

Världstrean på öl SAB Miller ger sig nu in på den ryska ölmarknaden, världens femte största.

Detta efter att SAB Miller för en månad sedan förlorade kampen om Kinas fjärde största bryggeri Harbin som köptes upp av den tidigare världsettan Anheuser-Busch. Kina är numera världens största ölland sedan landet i fjol passerade USA.

USA är öllandet nummer två, Tyskland trea och Brasilien fyra.

I Ryssland möter SAB Miller bryggeriet BBH som ägs av Scottish & Newcastle och Carlsberg som har 31 procent av marknaden. Spendrups partner Heineken är fyra på marknaden med sitt Bravobryggeri.

Det är tvåan och trean och femman i Ryssland som kampen nu står om, de privatägda bryggerierna Ochakovo, Krasny Vostok och Efes.

Vårens storaffär mellan belgiska Interbrew och brasilianska Am Bev skapar det största bryggeriet mätt i volym och kommer efter att affären godkänts i höst att ge en bryggargigant som har 14 procent av världens ölmarknad.

Vad världens öldrickare kommer att se härnäst är att Fosters i Australien köps upp, liksom Molson i Kanada, San Migel i Filippinerna och Asahi och Kirin i Japan.

Spendrups har problem trots kopplingen till Heineken och att man nu är ensamt om att ha ett stort bryggeri i Stockholm. Men problem har också huvudkonkurrenten danska Carlsberg som trots nedläggningen i Bromma har 29 bryggerier i Europa och stor överkapacitet.

Carlsberg har listat 14 bryggerier som inte ges samma status de övriga, bland annat bryggerierna Arendal, Trondheim, Bodö i Norge och Pori i Finland finns på den lista där tidigare Bromma stod på.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons