Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeutsläppen ökar något i Östersjön

Annons

Förra året upptäcktes 236 olagliga oljeutsläpp i Östersjön. Det är en liten ökning jämfört med 224 utsläpp året före, visar Helsingforskommissionens (Helcom) statistik för 2006.

Trots ökningen är utsläppen de näst lägsta sedan 1999 då 488 olovliga utsläpp upptäcktes av Östersjöländernas flygövervakning. Utsläppen har alltså halverats sedan dess. Toppnoteringen var 1989, med 763 illegala oljeutsläpp.

De flesta utsläppen under 2006 skedde längs de stora fartygslederna och var mycket små. Bara ett utsläpp, i sydvästra Östersjön, var större än 100 kubikmeter. Två på några tiotal kubikmeter avslöjades i Finska viken.

Enligt Helcom beror de minskade oljeutsläppen på de senaste årens intensifierade och högteknologiska övervakning från luften. Den sköts i dag av mer än 20 flygplan och helikoptrar, plus satelliter.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade vatten, i förhållande till dess yta. Omkring 2|000 fartyg, varav 200 oljetankers, färdas på Östersjön samtidigt, och trafiken ökar stadigt.

Helcom är ett mellanstatligt organ för länderna kring Östersjön som arbetar för att skydda det känsliga innanhavets marina miljö från alla typer av föroreningar, bland annat oljeutsläpp.

TT

Mer läsning

Annons