Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljepriset stiger kraftigt efter räd

Annons

Iran har tillfångatagit 15 medlemmar av den brittiska flottan på irakiskt vatten, meddelade det brittiska försvarsdepartementet i morse.

Irans ambassadör i London har kallats till UD för att få veta att Storbritannien väntar sig att de gripna omedelbart försätts på fri fot.

Incidenten inträffade i Shatt al-Arab, Eufrats och Tigris gemensamma utflöde i Persiska viken, skriver The Guardian på sin hemsida.

Hur gränsen går mellan Iran och Irak i Shatt al-Arab har varit omtvistat i decennier.

Det brittiska försvarsdepartementet uppger att britterna patrullerade i området och genomförde "en rutinartad genomsökning" av lasten på en fiskebåt. Då närmade sig iranska fartyg, iranier hotade britterna med eldvapen och grep dem.

Britterna var baserade på krigsfartyget HMS Cornwall och patrullerade i två uppblåsbara farkoster.

Storbritannien hävdar att incidenten ägde rum på irakiskt vatten.

Förra gången samma sorts händelse inträffade _ 2004 när Iran grep åtta brittiska sjömän och höll dem i tre dygn _ hävdade Iran att britterna befann sig på iranskt vatten medan Storbritannien ansåg att området tillhör Irak.

Omedelbart när fredagens incident blev känd steg oljepriset på världsmarknaden och hamnade över 62 dollar fatet, rapporterar Reuters. Sammanstötningar mellan å ena sidan iranska, å andra sidan brittiska och amerikanska intressen i Irak är potentiellt farliga och kan eskalera.

Iranska ansvariga kunde inte nås för kommentarer, eftersom de flesta iranska arbetsplatser är stängda på grund av nyårsfirande.

I senare brittiska rapporter ändras det äntrade fartyget från fiskebåt till ett större fartyg med utrymmen: när britterna gick ombord letade de efter smugglade bilar, uppger BBC.

En irakisk fiskare bevittnade händelsen. Han säger att britterna bordade många fartyg under morgonen, både irakiska och iranska, och att den iranska militärens ingripande och tillfångatagandet av britterna skedde utan våldsanvändning.

Kriget mellan Iran och Irak 1980_88 började med att Saddam Hussein deklarerade att hela Shatt al-Arab tillhör Irak.

Den amerikanska flottan i vattnen utanför Irak meddelade på förmiddagen att ingen amerikansk personal varit inblandad i fredagens incident.

TT

Mer läsning

Annons