Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olja från nedlagd verkstad läcker ner i bäck

Annons

En gammal nedlagd verkstadsindustri befaras förorena en närbelägen bäck.

Nu hotas ägaren med ett vite på 80 000 kronor om inte fastigheten städas upp.

Den mekaniska verkstaden i Ängesgårdarna lades ned på 1970-talet. Efter det har bilverkstad bedrivits i liten omfattning. I dag finns rester kvar från tidigare verksamheter och närboende klagar. Bland annat visar en intilliggande bäck tecken på förorening.

Miljökontoret ser allvarligt på det hela. I somras tog miljönämnden upp ärendet och beslöt att ägaren, som är bosatt utomlands, måste presentera en åtgärds- och tidplan på hur material skulle tas bort och förslag på en undersökning som ska ge svar på om fastigheten är förorenad och måste saneras.

Än i dag finns dock utrustningen kvar och någon markundersökning med riskbedömning har inte genomförts. Nu sätter miljönämnden större press på ägaren och hotar med ett vite på 80 000 kronor om inte ägaren tar itu med problemet före den 15 juni 2004.

- Det ser för bedrövligt ut på tomten, anser miljönämndens ordförande Göran Tägtström (s) och tillägger att grannarna börjat tröttna.

- Det läcker olja i bäcken, vi kan inte ha det så.

Göran Tägtström tror att det räcker med att forsla bort utrustning och städa upp, att det inte är nödvändigt med någon större sanering av marken.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons