Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika versioner i fp-rättegång

Annons

Rättegången om dataintrångsskandalen fortsatte på onsdagen.

Bland annat förhördes folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson och journalisten Niklas Svensson.

Johan Jakobsson står åtalad för anstiftan till anstiftan till dataintrång, ett brott som inte finns enligt hans försvarare.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson LUF:s pressekreterare Per Jodenius att kontakta en journalist för att lämna över inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas intranät _ Sapnet _ och berätta att det fanns mer information att ta del av där. Den gärningen har åklagaren rubricerat som "anstiftan till anstiftan till dataintrång".

Johan Jakobssons advokat Per|E Samuelsson har dock en annan version. Enligt advokaten förbjöd Jakobsson omedelbart Jodenius att använda sig av lösenordet och att radera det. Johan Jakobsson ska dock ha uppmanat Per Jodenius att gå till massmedierna och berätta att socialdemokraternas lösenord var på drift.

Jodenius uppger att han tolkade Jakobssons instruktioner som att han skulle ge inloggningsuppgifterna till en journalist och att denne själv skulle avgöra hur de skulle användas.

Den före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson står åtalad till dataintrång vid tre tillfällen. Han erkänner att han loggat in på Sapnet, men hänvisade till källskyddet och ville inte berätta hur han fick uppgifterna.

Därefter var det den före detta partisekreteraren Johan Jakobssons tur att höras. Jakobsson hävdar att han uppmanade Jodenius att inte använda inloggningsuppgifterna.

Enligt Jakobsson fanns det flera syften med att berätta för en journalist om inloggningsuppgifterna. Men han förnekade att ett av dem skulle vara att journalisten skulle gå möjligheter att gräva fram saker om socialdemokraterna.

När dataintrångsskandalen blev känd ringde Jakobsson upp Jodenius mitt i natten och gav honom sparken.

Rättegången avslutas i dag.

TT

Mer läsning

Annons