Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika uppfattningar om jaktmöte

Annons

I tisdags hade Mora norra jaktvårdskrets årsmöte. Där debatterades vargfrågan. Nils Björklund utsågs vid mötet att till pressen rapportera om mötet.

Enligt Björklund hölls en omröstning vid mötet avseende bland eftersök av trafikskadat vilt. Närvarande jägare ställde, enligt Björklund, till hundra procent upp bakom det så kallade "Dalaupproret", det vill säga att bojkotta eftersök av trafikskadat vilt om inte jägarna får igenom kraven i vargfrågan.

Härefter har jaktvårdskretsens ordförande Ulf Jernberg protesterat mot Björklunds beskrivning av vad som skedde på mötet.

- Det förekom ingen röstning, bara diskussioner. Som jag sagt tidigare har jaktvårdskretsens styrelse tagit avstånd från bojkott av eftersök, däremot ställer vi upp på övriga krav i själva vargfrågan.

- Jag har även sagt att det är upp till jägarna själva att ta personlig ställning i eftersöksfrågan. Styrelsen har ingen rätt att fatta beslut om hur jägarna ska agera i det avseendet.

Ulf Jernberg anför också att Nils Björklund inte är medlem i Mora norra jaktvårdskrets.

- Det var för övrigt flera vid mötet som ej tillhör kretsen. Det har jag kunnat konstatera sedan jag studerat närvarolistan, säger Jernberg.

Nils Björklund kontrar med att han förvisso tillhör Orsa, men säger är markägare i Våmhus och tillhör Våmhus viltvårdsområde.

- Jaktvårdskretsar är bara rådgivande. Det är viltvårdsområdena som är suveräna att bestämma, säger han.

Per Ahlenbäck, en av deltagarna vid kretsens årsmöte, säger att han delar Ulf Jernbergs beskrivning av vad som utspelades.

- Någon omröstning med rösträkning skedde aldrig. Jag kan hålla med om att en majoritet debatterade för en bojkott, men att hundra procent ställde sig bakom är felaktigt. Jag framförde att jag inte ställer mig bakom en bojkott av eftersök, meddelar Ahlenbäck.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons