Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika regler för sjuka

Annons

- Är man sjuksskriven så är man! Jag kan inte förstå varför det är olika regler beroende på om man är arbetslös eller inte när man blir sjukskiven. Det känns väldigt diskriminerande!

Marie sitter hemma vid köksbordet och funderar. Hon är ensamstående trebarnsmamma och långtidssjukskriven sedan två år tillbaka.

- Jag hade en projektanställning när jag blev gravid. Alldeles i slutet av min mammaledighet upphörde projektanställningen och jag blev arbetslös. Det var jag i bara fyra dagar, sedan blev jag sjukskriven.

I och med att Marie var arbetslös när hon blev sjukskriven, får det yngsta barnet inte vara på dagis mer än 15 timmar i veckan.

- Det fungerar bra på dagis, men 15 timmar är för lite för att jag ska orka komma igen. Helst skulle jag vilja få mellan 25-30 timmar i veckan, men det går alltså inte.

Marie har läkarintyg på att hon behöver mer avlastning för att kunna hämta andan och komma tillbaka till arbetslivet igen, men det är inte hennes behov som styr utan barnets.

- Vad jag inte förstår är varför mitt barn har andra behov än barn till mammor som hade arbete när de blev sjukskrivna?

- Om jag blev frisk i morgon, började arbeta eller studera så har mitt barn plötsligt andra behov än i går!

För att få mer timmar på dagis krävs "särskilda behov" och då måste en barnpsykolog konstatera att fler dagistimmar är bättre för barnet än att vara hemma.

- Jag var mycket tveksam, men gick ändå med på ett utlåtande från en barnpsykolog. Men den personen har varken talat med mig eller med mitt barn. Därför vill jag inte skriva på de papperen, säger Marie.

Någon lösning på problemet ser Marie inte i dagsläget.

- Jag vet inte hur länge jag orkar. Det är bara att ta en dag i taget.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons