Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika bud om känslig vattentäkt

Annons

Miljödomstolen anser att vattentäkten ger märkbara förändringar av vattenföringen i Tandån på den norska sidan. Därför är den svensk-norska vattenrättskonventionen tillämplig och ansökningshandlingarna måste då lämnas lämnas vidare till Utrikesdepartementet för handläggning.

Domstolens bedömning är dock att verkningarna inte är så stora inom Norge att norskt samtycke krävs eller att norska myndigheter måste underrättas.

Men ärendet har också varit uppe för yttrande i Malungs kommuns miljönämnd.

En enig nämnd avstyrkte tillstånd till vattentäkt.

Bland skälen tog nämnden upp att Tandån/Hundfjällsbäcken är förhållandevis små vattendrag som skulle belastas väl hårt av ett så stort uttag.

Enligt ansökan beräknar företaget att garantera ett fortsatt vattenflöde på 90 liter i sekunden. Samtidigt uppges uttaget ur Tandån bli 12 000 kubikmeter vatten per dygn, och då som mest under 25 dygn per månad under perioden första oktober till 31 december.

För första januari till 30 april uppges täktsiffrorna till 6 000 kubikmeter vatten per dygn, också det under högst 25 dygn per månad. På en säsong skulle det bli högst 325 000 kubikmeter.

Om garantsiffran på 90 liter i sekunden skulle hållas blev följden - enligt nämnden - att företaget under lågvattenläge inte kunde göra någon vattentäkt alls och att matematiken då inte går ihop.

Nämnden anser vidare att det presenterade systemet för hur avledningen skulle ske inte är den lämpligaste metoden.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons