Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om nyttan med diet

Annons

Fråga:

Jag har just suttit och läst din spalt i tidningen, och jag undrar: Vad är det som är så skrämmande med att leva av kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt, mjölk-produkter och i smärre mängder; fullkornsbröd och andra fullkornsprodukter (ris, pasta osv.)? Och vad är det för fel på att utesluta vitt bröd, vitt socker och andra kolhydrat- och sockerbemängda varor?

I dr Atkins diet är det just så det fungerar.

Du hävdar att när man tittar närmare på hans diet så blir man skrämd. Jag tycker att du ska ta och titta ännu närmare, för jag misstänker att du bara har tittat på vad Atkins kallar "induktionen", det vill säga de första två - tre veckornas diet. Efter "induktionen" kommer resten, det vill säga den diet du ska leva med resten av ditt liv, och i den dieten saknas ingenting utom tomma kalorier = tomma kolhydrater.

Jag har flera gånger den senaste tiden läst i olika tidningar om det förfärliga med dr Atkins diet. Man har för sig att Atkins avråder från all frukt och så vidare.

Så är det definitivt inte. Alla verkar ha missat att det finns en fortsättning, en diet efter "induktionen". Då tycker jag att den som skriver är dåligt påläst.

Jag föreslår att du köper och läser boken "Atkins för livet". I den finns allt man behöver veta för att leva ett sunt liv, vad maten anbelangar. Det enda man möjligen kan kri-tisera är att recepten i boken är väldigt amerikanska. Man måste "översätta" dem till svenska så gott det går, eftersom många ingredienser inte finns att få tag i här i landsorten.

Tilläggas kan, att Atkins också förespråkar motion som ett komplement till dieten. Så: Vad är det som är så farligt?

Svar:

Jag ber om ursäkt om det tagit lite tid att besvara din fråga men jag ville läsa på lite innan jag svarade för att inte säga något jag inte kan stå för.

I allmänhet så kan jag säga att jag är emot dieter som har något som helst förbud när det gället vissa livsmedel, för jag anser att förbud skapar ett begär hos människor och det kommer inte att hålla i det långa loppet.

Det jag menar med skrämmande i Atkins-dieten är all mängd kött och all den mängd mättat fett som man får i sig för vi vet ju att mättat fett inte är bra för vårt hjärta och våra kärl. Jag kan däremot hålla med om att vi inte behöver äta så mycket socker som vi gör och då ingår också vitt bröd.

I början av dieten så tillåts cirka 20 gram kolhydrater och det avråds att äta bland annat bananer, morötter, potatis, ärtor, majs, äpplen, livsmedel som jag inte tycker att man ska utesluta ur sin kost eftersom de är väldigt näringsberikade.

Jag anser att det här inte är någon "nyttig" diet men jag kan ha fel, det är bara min åsikt.

Det har forskats en hel del om den här dieten och forskarna är inte överens, så det är upp till var och en att bestämma om det är något för dem att prova.

Fråga:

Jag undrar varför jag inte går upp i vikt. Jag tränar styrketräning tre dagar i veckan men jag brukar hoppa över benen för de är så tråkiga att träna. Jag äter bra tycker jag och jag äter också ett kosttillskott direkt efter träningen. Varför går jag inte upp?

Svar:

Det kan bero på många saker men jag är nästan säker på att det beror på att du inte tränar dina ben. Det är viktigt att träna benen så att man får en bra balans i träningen. Jag rekommenderar dig till att börja träna benen så ska du se att vågen börjar att röra på sig också, eftersom benen utgör en stor del av den totala kroppsvikten.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons