Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter bakom kyrkobråket

Annons

Nåsprästen Sten Sandmark förklarade att han var utbränd och sjukskrev sig. Nu har han sökt tjänst på annan ort. Kantorn har begärt tjänstledighet.

Kommittén har kritiserat kyrkorådet i Nås och varnat för att församlingen kan försvinna och Nås bli utan både präst och prästgård.

Kyrkoherden Robert van Aarem har tillbakavisat de här uppgifterna och biskopen Claes Bertil Ytterberg kallade i ett skarpt uttalande kommitténs påståenden för lögn och förbannad dikt.

- Vi önskar oss ett värdigare uppträdande och ordval av vuxna människor.

- Man skulle önska att det fanns sådan kärlek och tolerans inom kyrkan att olika åsikter kunde respekteras, skriver kommittén, som består av Bajer Curt Larsson, Gunilla Jakobsson, Nall Lars-Göran Andersson, Malte Sandström, Lars Eliasson och Thorsten Limnell.

Kommittén kommenterar nu de rubriker som fanns på de omdiskuterade namnlistorna.

- Vi bedömde att tjänsten inte skulle återbesättas om prästen flyttade från Nås. Detta på grund av att Dala-Järna kyrkosamfällighet har flest präster inom Västerås stift. Här finns fyra präster på 7 200 invånare. Genomsnittet i stiftet är en präst på 2 500 invånare.

Nu har Robert van Aarem förklarat att tjänsten utlysts men kommittén tror att det blir svårt att få en präst till Nås eftersom det är brist på präster i Sverige.

Kommittén aktualiserar frågan om vad som ska hända med prästgården om ingen präst söker tjänsten i Nås.

- Prästgårdarna i Vansbro och Äppelbo har sålts.

- Varför skulle då prästgården i Nås tillåtas stå tom? undrar kommittén.

- Det är inte bra att det varit bråk, men jag hoppas att de hittar en ny präst, säger Bajer Curt Larsson, ordförande i kommittén för kyrkans bevarande.

Kommittén anslår en försonande ton i sin rapport och Bajer Curt säger att det vore förmätet av kommittén att stå som domare och säga vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel.

- Vi vill försöka hjälpa till att skapa fred och lugn inom kyrkan så att vi får behålla tjänsterna för präst, kantor och övrig personal, skriver kommittén för kyrkans bevarande i Nås.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons