Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olga, 102 år tycker om att leva

Annons

Olga som är vid god hälsa, minnet och ett gott humör är också i behåll, har de senaste åren bott på Hällsjöhemmet. Hon är född i Hillared i Västergötland. Olga var mycket liten då hennes föräldrar dog i spanska sjukan och hon växte upp hos morföräldrarna.

Efter skolan arbetade Olga som sömmerska i Borås. Ett mycket dåligt betalt arbete i början av 1920-talet. Funderingarna på att emigrera till USA hade mognat till beslut då Olga var 20 år. 1923 kom hon till Connecticut där en moster ordnat arbete i en familj som hade en stor farm.

I denna familj arbetade Olga några år innan hon tog arbete vid en golfklubb i Hartford. I många år kom Olga att stå för golfklubbens restaurang.

Under åren i USA träffade Olga sin blivande make, byggnadsarbetaren Oskar från Stora Skedvi.

1933 hade det blivit dåliga tider i USA. Olga vände då hemåt och tog med sig Oskar och sonen Charles. De bosatte sig på en liten bondgård i Oskars hembygd. Oskar fortsatte arbeta som byggnadssnickare.

Det blev 1947 flytt till Backa i Gustafs där makarna köpt en större bondgård. Familjen hade då utökats med två barn, en pojke och en flicka. En av sönerna tog över gården då Oskar gick bort 1961.

Till USA återvände Olga en period 1972, då till dottern Eva som bodde i Kentucky. Då det gäller hennes nuvarande hemstad kan Olga berätta att hon flyttade till Borlänge 1987.

När hon nu kan lägga ytterligare ett år till sitt redan långa liv är Olga är fortfarande helt klar och redig i tal och minne. Hon kommer ihåg imponerande mycket från sin uppväxt och om sitt liv. Engelska talar Olga fortfarande utan problem, det visar hon när Evas dotter Katy kommer på besök.

Olga tycker kort och gott om att leva. Hennes uttalade ambition är också, som redan nämnts, att leva flera år till. På Hällsjöhemmet trivs Olga mycket bra och missar inget tillfälle att berömma all personal.

Mer läsning

Annons