Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölförsäljning en dyr affär

Annons

Den nya lagen som tvingar butiker att söka tillstånd för ölförsäljning ställer till problem för lanthandlare på landsbygden.

I höstas informerade kommunens alkoholhandläggare Monica Nordh om den nya lagen som skulle införas vid årsskiftet.

- Då fick vi veta att det skulle kosta ett par hundra kronor om året för att sälja folköl. Avgiften ska betalas till kommunen, berättar Joanna Stridh.

När inbetalningsblanketten damp ner i brevlådan förra veckan visade det sig att avgiften stigit till 1 500 kronor. En summa som Joanna är tveksam till om butiken har råd med.

- För att få ihop till den avgiften måste vi sälja tusen ölburkar. 1 500 kronor låter kanske inte så mycket, men lägger man ihop alla våra avgifter så blir det mycket pengar, berättar Joanna Stridh.

Joanna är inte emot idén med en försäljningsavgift men tycker att summan är för stor. Hon känner sig orättvist behandlad när samma avgift gäller för de stora livsmedelskedjorna i centrum.

- De som säljer mer borde få betala en högre avgift. De stora butikerna får ju dessutom köpa in ölen billigare, säger Joanna Stridh.

Hon anser att Hedemora kommun handlar fel när de kräver samma avgift från lanthandlarna.

- Kommunen vill att de små butikerna på landet ska leva kvar, men när det kommer till kritan så tänker de inte, menar hon.

Joanna är inte säker på om Husby lanthandel har råd att fortsätta med försäljning av folköl.

- Kanske måste vi höja ölpriset, men då riskerar vi att förlora kunder till de stora affärerna i stan, säger hon.

Monica Nordh, alkoholhandläggare i Hedemora, berättar att kommunerna själva bestämmer hur hög avgiften för ölförsäljningen ska vara, men att man ändå försöker ligga på en liknande nivå inom hela regionen. I Avesta är avgiften till exempel också 1 500 kronor.

- Avgiften som tas ut bekostar den administrativa hanteringen. Det handlar bland annat om informationsmaterial, tillsyn, utbildning och att föra register, säger hon.

Hon tror inte att avgiften på 1 500 kronor, som nu gäller alla, kommer att ändras så att mindre butiker betalar en lägre avgift, men tillägger att det är politikerna som i så fall beslutar i frågan.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons