Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olérs Marie hade rätt

Annons

- Det smakar gott, tyckte Marie som hittat på receptet men som inte smakat på rätten förut. Nu var det krögaren på Snöån, Carl Sprenger, som lagat till Flottarpannan.

- Det var spännande att läsa alla recepten, men det var lätt att utse vinnaren, förklarade Sprenger som ingick i den speciella juryn tillsammans med Sofia Berhandsson, Baier Curt Larsson och Christina Hellmo. 14 recept på lokala maträtter hade lämnats in till tävlingen som arrangerades av Utveckling av landsbygdsföretagandet.

Juryn tycker att Flottarpanna är en maträtt som passar alla åldrar, den har en speciell smak av vilt och messmör och ska helst ätas med mandelpotatis.

Olérs Marie berättade att hon satte sig ner och funderade på vad som skulle vara lämpliga ingredienser i en lokal maträtt.

- Jag försökte att inte tjusa till det för mycket med citrongräs och annat sådant utan välja naturnära ingredienser, sådant som finns här.

Vid sidan av hästar är mat Maries stora fritidsintresse. Hon är utbildad sjökock i Götebrog och har arbetat som kock i bland annat Holland, i Sälen och i New York. Nu jobbar hon på Lärcenter.

Ingredienserna i Flottarpanna är tunna skivor av älgkött, lök, grädde, mörk fond, kantareller, messmör, lingon, morötter och "skogsstjärnan", fast det går bra med andra starka droppar också.

Rätten serveras med mandelpotatis och till detta passar det att ha enbärsdricka i glasen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons