Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt streetrace hot mot camping

Annons

I samband med projektet Vackert Rättvik har bland annat området kring järnvägsstationen, Långbryggan och Lokstallarna byggts om.

Mellan järnvägen och Siljansbadets camping har en flera hundra meter lång, asfalterad raksträcka anlagts.

På kvällar och nätter körs olagligt streetrace på vägen och bilarna kommer upp i mycket höga hastigheter.

- Bilarna startar vid Långbryggan och gissningsvis kommer de upp i cirka 150 kilometer i timmen. Sträckan körs på tid. Platsen är inte färdigbyggd ännu så vi vet ännu inte hur det kommer att se ut när allt är klart.

- Jag tycker ju att vägen kunde varit krokig på några ställen, nu kanske det blir vägbulor i stället och det tycker inte husvagnsägarna om.

- Vi måste bygga skyddsvallar mot raksträckan som går intill campingen. Vi väntar bara på att en olycka ska inträffa, en bil kör av och hamnar bland tält och husvagnar här, säger campingvärd Jan Sjörud.

- Här har det blivit ännu mer attraktivt för människor som samlas på kvällarna i sina bilar. På OK-plattan bränns det däck så svarta moln stiger upp mot himlen. Plattan som tidigare lutade har nu blivit rak och så har den nya raksträckan nyligen anlagts.

- Vi har på campingen under flera år arbetat för att bygga bort trafikstörningar. Bland annat behöver inte varubilarna köra in på området. Här ska barnen kunna röra sig fritt. Trafikproblemen har i stället blivit värre och vi är rädda för olyckor. Vi måste skydda våra gäster, inte minst från buller från vägen där streetrace körs var och varannan kväll.

Polisen håller med Jan Sjörud och även om patruller bevakar området kan polisen inte finnas på plats hela nätterna.

- Det är inte bra att den nya asfalterade raksträckan blivit fartsträcka. Bilar accelererar till mycket höga farter och dessa streetrace medför naturligtvis risker i området där det vistas mycket folk under kvällar och nätter, säger Jan Enström, polisen Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons