Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagliga entréavgifter

Annons

Att ta ut avgifter för att komma in på offentliga platser inte förenligt med gällande lagstiftning. Det är tillåtet att spärra av offentliga platser om polisen godkänner det, men att ta ut entréavgifter är inte tillåtet, eftersom det i det aktuella fallet rörde sig om kommunala och statliga vägar som finansieras med allmänna medel. Detta uppger en tjänstemän vid Hedemora kommun.

Ingemar Olsson, ordförande i SMK Hedemora, säger emellertid att det var frivilligt att betala entréavgfit för de som ville komma in på de avspärrade vägarna.

- Jag har inte hört något om att personer skulle ha tvingats att betala. Föreningar i Hedemora har skött arbetet med att ta ut entréavgifter och en del av pengarna går till föreningarna. Enda platsen det inte var frivilligt att betala var på motorstadion, säger Ingemar Olsson.

På flera andra platser i Dalarna tar arrangörer av bland annat festivaler ut entréavgifter. Här gäller samma princip. Det är inte tillåtet att ta ut entréavgifter för att komma in på offentliga platser. Bland annat gäller detta Peace & Lovefestivalen i Borlänge och Svenska rallyt som spärrar av specialsträckor.

Kent Ljung på polisens rättsenhet i Falun slår fast att det inte är korrekt att ta ut en avgift för att passera eller gå på en trottoar.

- Jag kan förstå att arrangören behöver pengar för att få att ekonomin i alla fall ska gå ihop. Men i det här fallet borde de som är intresserad som publik betala och därmed stå för kostnaden, säger Kent Ljung.

Tillförordnade närpolischen Anders Haglund säger i en kommentar att han själv under TT-loppslördagen träffade på människor som inte kunde ta sig in i området därför de inte hade pengar med sig.

- Det är dålig stil av klubben att inte informera, exempelvis i annonser, att entrén var frivillig. Personer som helt uppenbart enbart tänkt passera, utan att ens titta på uppvisningsloppen, fick uppmaningen att betala. Arrangören hade ju kunnat förklara att man var tacksam för ett bidrag från de som var åskådare.

Om en vecka då nostalgidagarna i Säter hålls, har arrangören valt en annan variant. I utställda tunnor får publiken på frivillig basis skänka en grindslant vid rådhustorget och gruvplan.

PETER SÖDERLUND BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons