Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okynneskörning upprör

Annons

Trots skyltar och stora bommar har allmänheten börjat använda utryckningsvägen mellan riksväg 70 vid Limsjön och återvinningsstationen i Norsbro.

- Jag kan inte förstå varför man börjat göra det nu, vägen har ju funnits sedan år 2001 utan några som helst problem, säger räddningschef Krister Ejeros.

Vägen mellan riksväg 70 och Norsbro får endast användas av utryckningsfordon som har blå-ljus, men trots stora skyltar visas ingen respekt.

- Det är den vägen som vi ska använda om järnvägsbommarna är nere vid en utryckning. Det är den enda fordonstrafik som Vägverket givit tillstånd till på den vägen, fortsätter Krister Ejeros.

- När jag åkte här i morse var bommen över vägen, nu ett par timmar senare är det någon som kört så fort att bommen fastnat i öppet läge, säger Lars Olsson, chef för ambulanserna i Rättvik och Leksand som är de som använder vägen oftast vid utryckning.

På marken syns tydliga spår av en traktor som svängt ut på riksvägen mot Rättvik och minst en personbil som kört söderut.

- Inte nog med att det är olagligt, det är direkt farligt att köra upp på riksvägen här. Att folk inte tänker! säger Ejeros.

Bommen över utryckningsvägen är gjord i hårdplast och olåst.

- Meningen är att våra bilar ska kunna köra på bommen som då öppnar sig. Att skaffa ett fjärrstyrt lås skulle kosta omkring 100 000 kronor, pengar som vi inte har.

Varför kan inte allmänhten få nyttja vägen - larm samtidigt som bommarna är nere händer ju ändå inte så ofta?

- Den här vägen är att se som en hemförsäkring eller trafikförsäkring, den är där om något händer och då måste vi ha fri lejd.

Polisen kommer att hålla extra uppsikt på vägen efter att buskörningen blivit känd.

Den som åker på vägen bryter mot Vägtrafikförordningen och riskerar 600 kronor i böter för personbil och 400 kronor för övriga fordon.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons