Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Okunskapen är tung att bära"

Annons

Särskilt tufft blir det efter brutala våldsbrott, där psykiskt sjuka pekas ut.

- En av de allra största fördomarna är att man är farlig om man lider av psykisk ohälsa, säger Roger Zakrisson, anhörig och ordförande i länets intresseförening för schizofreni, IFS.

- Det är lätt för media att rusa iväg och påstå en massa saker. Men hur kan man i det läget vara säker på att en gärningsmans psykiska handikapp verkligen har med brottet att göra?, fortsätter Roger Zakrisson, som menar att alla lösryckta påståenden ger fördomarna ny kraft.

Resultatet blir att alla psykiskt handikappade betraktas som farliga och opålitliga. Människor som inte går att tala med och inte behöver tas på allvar.

- Man ska komma ihåg att de flesta är mer friska än sjuka, sjukdomen kommer och går, säger Roger Zakrisson.

Enligt honom har den stora psykiatrireformen i onödan fått klä skott för mycket elände i debatten.

- Nu har vi alla "knäppisar" ute på gatorna, sägs det. Men hur många som förut satt inlåsta på institutioner har inte återfått mänskligt värde och lever ett till synes normalt liv?

Roger Zakrisson ser det som en av IFS-föreningens stora uppgifter att motverka fördomar. Andra är att vara en kunskapskälla för vården och ett stöd för anhöriga. Det är de som drar det tyngsta lasset.

- Att ha en anhörig med schizofreni är ett långvarigt sörjande. Och en kamp. Alla i familjen hamnar på svag is, säger Roger Zakrisson.

Ju förr man tar kontakt med en anhörigförening som IFS, desto bättre, tycker Roger.

- Här sitter ingen som inte kan nicka igenkännande. Man kan nästan ta på värmen och förståelsen. I föreningen kan man också träffa "överlevare", de som nu lever ett normalt liv.

Fotnot: Intresseföreningen för schizofreni (IFS) i Dalarna har en anställd, Kenneth Heed, som träffas på telefon 0243-627 46

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons