Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap orsakar matslarv

Annons

Ofta handlar fel hantering av livsmedel om okunskap, det är mycket att tänka på för att inte bakterier av olika slag ska ta överhand vid hantering av mat.

Renlighet är förstås viktigt, men det går inte enbart att städa bort problemen.

Det finns många faror som lurar när det gäller mat- och livsmedelshantering som kan drabba oskyldiga konsumenter.

Småkryp är ett problem. Många livsmedelsbutiker har därför valt att sätta upp ljusdektorer som drar åt sig flugor och andra småkryp som kan sprida smitta, bland annat vid kötthantering. Det är en av flera åtgärder för att hålla smittan utanför.

Myndighetskraven på livsmedelshygien och mathantering ökar i dag, samtidigt som det är företagen själva som ska ta ansvar för att man har en bra livsmedelshantering.

På Anticimex i Falun har man på senare tid märkt en ökad efterfrågan från företagen på utbildning när det gäller just matsäkerhet.

- Det här är den gren inom företaget som ökar mest. I dag har vi över 150 företag som tagit del av utbildning. Varje vecka kommer det nya företag som vill utbilda personal, berättar Peter Apelqvist, chef på Anticimex.

Mats Larsson är hygientekniker på företaget, han arbetar numera enbart med utbildning och inspektion.

Ica supermarket i Slätta är ett företag i livsmedelsbranschen som på senare tid utbildar sin personal i matsäkerhet.

- All personal är med på utbildningen, det är viktigt att vi följer lagar och föreskrifter som finns, säger Jeanette Stenebäck i Slätta-butiken.

- Det vore bra om butiker som sköter sig får något slags bevis, kanske ett diplom att sätta upp i butiken som ett kvitto på att man tar matsäkerheten på största allvar, menar Jeanette Stenebäck.

Mats Larsson utbildare på Anticimex drar på sig skyddsrocken och passar på att kolla temperaturen på köttfärsen i kyldisken i Slätta.

- Köttfärsen är känslig. Här är den 3,5 grader och det är helt okej, säger Mats.

Att det slarvas med hygienen på näringsställen, storkök och butiker är ingen hemlighet, men med utbildning hoppas Mats Larsson att komma en bra bit framåt, när det gäller matsäkerheten.

- Det finns mängder av lagar och föreskrifter som måste följas. Det handlar om disk- och rengöringsrutiner, varumottagning, lagring, temperatur i kyl och frysdisk, provtagning med mera.

- Jag har en lista på närmare 30 punkter i utbildningsprogrammet. Det är allt från lagring, hantering, temperaturregistrering till prover, analyser och skadedjursprogram.

- Med utbildning hoppas vi kunna skapa en bättre miljö för att öka matsäkerheten. Det är bra för alla parter.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons