Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Okunniga" hörde av sig

Annons

Därmed har abonnentregistret fyllts på med några namn.

- Jag vill inte kalla de här personerna för fifflare. Snarare handlar det om att de varit okunniga om reglerna, säger Ola Nyström.

Renhållningen kommer i fortsättningen att samköra sitt register med fastighetsregistret och vissa andra register.

Under hösten får en administrativa personalen på renhållningen utbildning i hur det går till att samköra registren. Genom samkörningen räknar Ola Nyström med att det ska bli betydligt enklare att hitta dem som av någon anledning inte betalar sopavgiften trots att de är skyldiga att göra det.

Det var revisorsfirman KPMG som uppmärksammade kommunen på att rutinerna brustit när det gäller registreringen av de hushåll/fastighetsägare som måste betala sophämtningsavgift.

KPMG kom i undersökningen fram till att ägarna av omkring 160 fastigheter kan ha kommit undan avgiften utan giltig orsak.

Om det stämmer missar kommunen intäkter på cirka 130 000 kronor per år, en summa som ska ställas mot de sammanlagt 13,8 miljoner kronor som årligen betalas i sopavgifter.

-Det är en principfråga. Vi som betalar avgiften vill att alla som utnyttjar servicen är med och betalar. Alla ska göra rätt för sig. De som smiter undan gör sig skyldiga till en form av snatteri, sade Ola Nyström till tidningen i september.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons