Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om turkisk offensiv

Annons

Alarmerande uppgifter om turkiska anfall mot norra Irak förnekades på onsdagen. Enligt medieuppgifter har Turkiet inlett den största offensiven på åratal mot kurdisk gerilla i landets sydöstra del och i norra Irak.

I Ankara sade utrikesminister Abdullah Gül till journalister att "det inte förekommer något intrång i något annat land just nu". Tongångarna var desamma bland militära talesmän, även om en militärkälla sade till Reuters att en "begränsad operation" har utförts på andra sidan gränsen.

En storskalig turkisk offensiv i det kurdiska norra Irak skulle skaka om världspolitiken. Turkiets mäktiga allierade USA har strängt varnat Ankararegeringen för intrång i grannlandet.

Det som fick igång dementimaskinen var militärkällor som till nyhetsbyrån AP sade att "flera tusen" turkiska soldater tidigt på onsdagen skickats in i Irak på jakt efter den kurdiska gerillan PKK.

Turkiska medier, bland andra nyhetsbyrån Cihan, beskrev det som en jätteoperation om cirka 50|000 man, men till övervägande del begränsad till sydöstra Turkiet. Räderna in i Irak skulle enligt dessa rapporter uppgå till att "tre F-16 stridsplan .|.|. har utfört bombräder" samt att "artilleri utplacerat vid gränsen har utfört precisionsanfall" över gränsen.

Till saken hör att militära aktioner utanför Turkiets gränser måste godkännas av parlamentet, som nu har paus inför valet den 22 juli.

Spekulationer om att en stor militäroffensiv är på gång har accelererat den senaste tiden, sedan PKK trappat upp attackerna mot den turkiska centralmakten.

Enligt en talesman för PKK var onsdagens uppgifter om en invasion en "testballong" från Turkiet för att se hur omvärlden och den inhemska opinionen skulle reagera.

USA och Turkiet har helt olika syn på kurdernas försök till självbestämmande. Så länge det kurddominerade norra Irak är lugnt är USA bara tacksamt och kan koncentrera sig på det krigsliknande tillståndet i landets övriga delar. Turkiet däremot ser sin nationella enhet hotad av en stärkt kurdisk identitet i Irak och om PKK-rebellerna får en fristad där.

TT

Mer läsning

Annons