Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart läge för Brå

Annons

Jonas Carlgren, moderaterna, lämnar ordförandeposten i det lokala brottsförebyggande rådet, Brå, för andra uppdrag. Representanter från olika förvaltningar, polis och räddningstjänst samt frivilligorganisationer deltar i rådet.

Kommunstyrelsen har tills vidare skjutit upp utnämningarna av nya representanter. Vad som händer med lokala Brå kommer inte att diskuteras förrän till våren då ett seminarium ska hållas. Men Jonas Carlgren har sin syn klar efter de senaste fyra årens arbete.

-Jag är bestämd över hur det ska se ut. Brå har hamnat i ett vakuum där förvaltningscheferna inte alltid är närvarande, säger Jonas Carlgren som menar att kommunens högsta ledning bör vara engagerad i det brottsförebyggande arbetet, och att arbetet bör bedrivas på ett mer operativt sätt.

-Ska det kapas en häck ska det göras i morgon, menar Jonas Carlgren som ett exempel på hur Brå kan arbeta konkret med en tryggare utomhusmiljö.

Avgående kommunalrådet Gun Drugge, c, hoppas att den nya organisationen för Brå kan skapas tillsammans med Avesta kommun, och att resurser finns för en gemensam koordinator som aktivt arbetar med trygghetsfrågor.

En arbetsgrupp bestående av Hedemora kommun, polisen och Avesta kommun förbereder seminariet. Därefter kan ett nytt lokalt Brå startas.

-Det brottsförebyggande arbetet har inte så hög status. Man ser inte nyttan av det direkt utan den kommer på sikt, menar närpolischefen Mikael Gustavsson som vill få fart på den operativa delen.

-Jag vill att man dels lägger sig på en strategisk nivå där vi chefer träffas några gånger per år. Det normala är att kommunalrådet deltar. Dels vill jag se en operativ del, ett arbetsutskott som träffas oftare, fortsätter Mikael Gustavsson som har erfarenhet av hur lokala Brå i Sandviken arbetar.

Sandviken har en anställd koordinator som bland annat infört förebyggande arbete mot ungdomar.

Medling innebär att brottsoffer och gärningsman träffas på frivillig väg.

-Det handlar om att gärningsmannen ska komma till insikt om vad man har gjort. Det kan användas vid snatterier där man får gå tillbaka till affären, eventuellt jobba där, berättar Mikael Gustavsson.

Bekymringssamtal används vid olika riskbeteenden som kan leda till brott. Till dessa räknas skolk, mobbning och snatterier. Skola, elev, förälder, polis och lokala Brå träffas i ett tidigt skede.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons