Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart hur länge pumpstationen läckt

Annons

Det var på lördagen den 1 juli som boende på platsen upptäckte att det var fuktigt på backen vid pumpstationen. Först trodde personalen från Hedemora energi att det rörde sig om en dricksvattenläcka eftersom det även går en vattenledning i närheten.

På tisdagen hade mängden vatten på backen ökat markant. Vatten trängde upp ur marken och rann rätt ner i sjön Grycken som ligger endast ett hundratal meter därifrån. En grävskopa skickades till platsen på torsdagen. Strax intill pumpstationen finns en teleledning vilket krävde extra försiktighet vid friläggandet av den läckande avloppsledningen. Först på måndagseftermiddagen var läckan tätad.

Hedemora energis marknadschef Kjell Stålberg understryker att läckan inte har medfört några översvämmningar i dagvattenbrunnarna. Läckan har inte heller påverkat det fastigheter vars avloppssystem är förbundna med pumpen.

Hur länge pumpstationen har läckt går inte att säga. Hans Andersson uppger att proverna från Grycken kommer att vara färdiga tidigast i slutet av veckan.

Den del av sjön som eventuellt är otjänlig som badplats är Sand-viken fram till utloppet. Omsättningen av vatten är relativt god under sommaren. Om det visar sig att Sandviken är förorenad kommer det därför inte ta mer än en vecka innan halten skadliga bakterier sjunkit till en acceptabel nivå enligt Hans Andersson.

Reslutaten från provtagningarna kommer att publiceras på kommunens hemsida, www.hedemora.se. Om någon känt av besvär som kan vara orsakade avföroreningen eller har några frågor kan man kontakta Hans Andersson på telefonnummer 0225-340 85.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons