Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar text om omarrondering

Annons

Behöver delägarna i en samägd fastighet förfoga över minst 40 hektar för att kunna komma ifråga i en omarrondering? Lantmäteriet har gjort ett utskick till berörda vid den pågående omarronderingen i Venjan.

Men flera personer anser att texten är oklar, om 40 hektar utgör gräns eller inte.

Enligt lantmätare Göran Ivarsson på Mora lantmäteri kanske texten kan upplevas som byråkratisk.

- Det finns ett beslut från 1996 om att varje delägare ska äga minst 40 hektar för att komma ifråga. Men av praktiska skäl kan det förekomma komplicerade ägoförhållanden där även delägare under 40 hektar tas med i en samägd omarrondering.

En annan fråga som väckts i samband med omarronderingen är:

Hur kan värdet på en skogsfastighet öka efter en omarrondering?

Varför går det inte att göra en frivillig förrättning som i Äppelbo, Malung och Lima?

Omarronderingen i Venjan har varit på gång sedan mitten av 90-talet. Men många ifrågasätter om den verkligen behövs. En uppfattning som flera framför är att skogsbruket fungerar och att förändringar som görs inte blir till det bättre.

På den ursprungliga blanketten fanns antingen ett ja eller nej till frågan om omarrondering.

Men efter det första resultatet, som resulterade i ett klart nej till omarrondering, genomförde lantmäteriet personliga besök hos nej-sägare och försökte få dem att säga ja eller ställa sig neutrala genom att skriva till en ny ruta på underlagsenkäten.

- Men problemet var att ingen fick veta att neutral betydde ett automatiskt ja men inte nej. Därmed kunde en majoritet för omarrondering skapas, anser markägaren.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons