Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar framtid för bildarkivet

Annons

Det dystra scenariot är något som kommunantikvarien Roland Andersson vet kan inträffa.

Den 1 augusti försvann en viktig kugge i verksamheten när arkivarien Gun Eriksson, Insjön, avgick med pension. För flera år sedan pensionerades också fotografen Bertil Billström men hjälpte sedan ändå till under lång tid.

- Nu har vi två personer som på lönebidragsbasis ytterligare en tid arbetar med digitalisering av bildmaterialet. Får vi inte ha dem kvar måste vi stänga bildarkivet trots att vi har otroligt mycket bildmaterial obearbetat, säger Roland Andersson.

Efter Gun Eriksson kommer ingen ersättare som det för närvarande ser ut. Hur det blir senare är också oklart.

- I det kulturpolitiska program som håller på att tas fram står beskrivet att arkivet måste få tjänster för att kunna fungera. Det blir en fråga för de politiska grupperna att ta tag i, säger Andersson.

Ett stort avbräck i verksamheten uppkom redan när den tidigare fotograftjänsten försvann. Det innebar att man inte, som tidigare, kunde producera bildutställningar och även serva allmänheten med arkivbilder. När nu ännu en medarbetare slutat, minskar verksamheten ytterligare.

Gun Eriksson började i arkivet 1991 sedan hon drabbats av en arbetsskada. 1993 blev hon som delpensionär fast anställd på halvtid.

- Jag fick börja med att ordna upp Margit Karlssons samling av drygt 80 000 negativ. Sedan har jag också sysslat med andra bildsamlingar. Det som varit speciellt roligt, har varit materialet efter Gerda Söderlund. Tänk att hon cyklade runt med sin kamera och lådor med glasplåtar, säger Gun.

Bildsamlingarna från 40- och 50-talen efter fotograferna Anders Jones och Anders Åkernäs har också varit intressant.

- I dem finns så mycket som jag själv kommer ihåg och som sedan förändrats. Jag har haft stor nytta av min lokalkännedom.

Gun tycker det är sorgligt att mycket målerial nu hamnar i "malpåse". Hon kommer att sakna arbetskamraterna, den trivsamma stämningen på arbetsplatsen. Men hon kommer inte att slå sig till ro.

- Släktforskning är mitt stora intresse liksom kurbits- och korgmålning, hemmet och trädgården. Det gäller att hålla i gång.

NILS GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons