Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej att stänga Solsidan

Annons

-Jag har aldrig begripit varför vi ska ha två vårdcentraler i Ludvika med fyra kilometers mellanrum. Det är inte en dag för tidigt att Solsidan stängs, deklarerar Berndt Ekström (m), Ludvika, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för Västerbergslagen.

Carin Runeson (s), Smedjebacken, är ordförande i nämnden:

-Går det att sänka kostnaderna och samordna de två vårdcentralerna till Ludvika lasarett så tycker jag att man kan göra det. Verksamheten försvinner inte, vårdcentralerna slås ihop till en enhet.

-Det är klart att det inte är positivt om personal förlorar sina jobb men det finns inte så mycket annat vi kan spara på, fortsätter Runeson.

Centerpartisten och Ludvikabon Gun Andersson lutar också åt att politiker och befolkning i Ludvika tvingas acceptera nedläggning av Solsidan.

-Det är lättare att acceptera att vi har en vårdcentral i Ludvika än att man lägger ner i Grängesberg. Som jag ser det är det mycket nödvändigt att vårdcentralen i Grängesberg blir kvar, den fyller ett stort behov.

Berndt Ekström vill ha klara papper på hur stor besparing det kan handla om innan han uttalar en klar åsikt om vårdcentralen i Grängesberg.

-Det blir väldigt jobbigt för de som bor i Grängesberg om den stängs. Många politiker låtsas att vården blir lika bra efter besparingar men det är ju självklart att det blir försämringar för dem i Grängesberg om de i dag har några hundra meter till vårdcentralen och i framtiden kommer att ha ett par mil, konstaterar Ekström.

Carin Runeson anser att en stängning i Grängesberg måste övervägas noga. Det gäller att sätta besparingen i relation till hur hårt befolkningen drabbas.

-Vi har mera att fundera över när det gäller Grängesberg. Jag förstår om befolkningen där tycker att det är eländigt om man förlorar den här servicen.

En fråga i sammanhanget är vid vilken tidpunkt det är ekonomiskt försvarbart att stänga vårdcentralerna. Landstinget hyr lokalerna på båda ställena.

För Solsidan är hyreskontrakt skrivet med privata företaget Nordisk Renting Svensk Fastighetskapital. Kontraktet trädde i kraft den 1 april 2001 och gäller ända fram till 31 mars 2017, enligt Ingrid Forssell, som är fastighetsförvaltare vid Landstingsfastigheter AB.

-I Grängesberg hyr vi av kommunen och det kontraktet löper fram till den 31 december 2007. Skulle landstinget flytta ur lokalerna tidigare så blir det vår uppgift att försöka fylla lokalerna med annat. I första hand verksamhet kopplad till landstinget, i andra hand med andra hyresgäster, säger hon.

2004 är årshyran för vårdcentralens lokaler på Solsidan 489 000 kronor. Till detta ska läggas budgeterade övriga kostnader på 462 000. I övriga kostnader ingår bland annat långtidsplanerat underhåll samt avskrivningar och räntekostnader på egna investeringar.

För vårdcentralens lokaler i Grängesberg betalar landstinget en årshyra på 759 000 kronor medan övriga kostnader är budgeterade till 553 000.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons