Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat svinn med självbetjäning

Annons

- Men vi är väldigt aktiva. Frågan om svinnet diskuteras ständigt, säger butikschef Magnus Brask.

Finns det någon rörelse som har kontroll på vad som finns i den egna butiken och på det egna lagret så är det Systembolaget. De vet precis vad som finns. Har koll på varenda butelj, varenda burk. Allt finns i datorn. Går något sönder förs det upp på ett särskilt "konto". Inget lämnas åt slumpen.

Vad och hur mycket som stulits framkommer i samband med inventeringar. Det alkoholpolitiska nyhetsbrevet Alcohol update uppger att svinnet i systembutikerna i landet ökat med 50 procent under fjolåret, en stor bidragande orsak är etableringen av allt fler självbetjäningsbutiker.

- Det handlar ändå om väldigt små tal, säger Magnus Brask, butikschef i Borlänge.

Han jämför med privata näringslivet, där han jobbade innan han kom till Systembolaget. 4-5 procent i svinn budgeterades.

- Här pratar vi fortfarande om promille av omsättningen.

Magnus Brask är medveten om att det är stöldbegärliga varor han säljer. Trots det är svinnet alltså lågt jämfört med exempelvis livsmedelsbutiker. Bland annat beror det på att flaskorna inte är direkt små och lätta att gömma när man passerar kassan.

Men så är också säkerhetstänkandet utbrett hos personalen:

- Vi är väldigt aktiva. Har vi kunder inne där vi känner att det kan bli något följer vi dem. Vi har övervakning, vakter och butikskontrollanter.

Kunderna är väl medvetna om övervakningen. 7-8 tv-apparater är utplacerade i butiken. De har avskräckande effekt - på en del. Brask nämner i sammanhanget två grupper:

- De som stulit förut och de som funderar på att stjäla första gången. De som stulit tidigare bryr sig nog inte, men de som inte gjort det kanske låter bli.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons