Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat medinflytande

Annons

Den 1 mars 2003 motionerade Rolf Stoltz för öppna nämndsammanträden i Hedemora kommun. När kultur- och fritidsnämnden i går höll sitt första öppna sammanträde fanns Stoltz med som åhörare.

- Självklart vill jag vara med. Det här är ett led i demokratisering och medinflytande som vi måste få in i kommunen. Det är bra att kultur- och fritid gått med på det här, det gäller att förverkliga idéerna, säger han.

Jörgen Andersson och Kicki Hollvaster greppade möjligheten att få vara med och lyssna och påverka. Jörgen Andersson är aktiv i Hedemora Brottningsklubb.

- Jag är här i och med att vi ska få nya lokaler. Jag hör mycket rykten och skvaller och har gått hit för att kunna bilda mig en egen uppfattning, säger han.

Kicki Hollvaster är aktiv inom HSK och ska dessutom ansvara för serveringen på Gammelgården i sommar.

- Jag har funderingar kring att integrera ungt och gammalt och tänker sköta serveringen i samarbete med HSK. Jag vill försöka jobba för en stabilitet och framåtanda som vänder trenden i kommunen, säger hon.

Tidningen var med när första punkten på agendan behandlades. Den handlar om Kulturkraft i Långshyttan som får fritt får disponera Elim-kapellet, som ägs av Erasteel, till olika kulturaktiviteter.

Kulturkraft har ansökt om ett driftbidrag på 8 000 kronor som ska användas till att klara uppvärmningen av kapellet.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att avslå ansökan med motiveringen att det finns andra lokaler i Långshyttan där Kulturkraft kan driva sin verksamhet.

- Det här är en kostnad vi inte kan ta på oss när det redan finns befintliga lokaler att vara i, säger kultur- och fritidschef Kjell Rosén.

Proffshjälp med deklarationen

u Cirka 3 900 personer har hittills deklarerat elektroniskt vid skattekontoren i södra Dalarna. I år kan 95 procent av Dalarnas och Gävleborgs läns 530 000 deklaranter lämna sin deklaration via Internet, SMS och telefon, fram till den 3 maj.

Förra året var det totalt 3 564 personer som deklarerade elektroniskt i södra Dalarna.

Nyheterna i år är att den förtryckta deklarationen kan godkännas via SMS samt att alla med e-legitimation kan deklarera värdepapperförsäljning och att enskilda näringsidkare kan redovisa nettot av sin verksamhet via Skatteverkets webbplats.

I dag, torsdag, finns skattemyndigheten i Hedemora bibliotek för att hjälpa allmänheten deklarera. Från lunch till stängningdags informerar myndigheten om möjligheterna att deklarera med hjälp av den nya tekniken.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons