Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat lokalt inflytande

Annons

Knut Morten Vangen från Direktoratet for Naturförvaltning i Norge berättade om utvecklingen av norsk rovdjurspolitik.

Den handlar inte minst om lokalt inflytande i rovviltnämnder, där lokala politiker arbetar med de nationellt ställda målen. Nämnderna försöker dämpa konflikter, arbetar med skadereglering, licensjakt, som inte tillåts innan de nationella målen uppnåtts.

- Nämnderna har bara arbetat ett år, men det råder enighet om att det är rätt väg att gå. Vi har åtta olika regioner med varsin nämnd. Det finns kritik mot att regelverket ger för lite handlingsfrihet. Men lokalt inflytande tror vi ändå skapar färre konflikter, sade Knut Morten Vangen.

Susanna Löfgren från Naturvårdsverket redovisade prognoser som visar att rovdjursstammarna ökar utom i södra Sverige.

Det finns mellan 1600 och 2800 björnar, år 2004 redovisades 247 föryngringar av lo, det finns cirka 470 järvar och cirka 120 vargpar med cirka 13 föryngringar.

- Glädjande är att bidragen till skyddsåtgärder, exempelvis rovdjursstängsel, ökat men inte ersättningar för skadade djur, sade Susanna Löfgren.

I vissa områden har skador på jakthundar ökat och för att få en klar bild över vargstammens utveckling är inventeringar viktiga.

- Goda inventeringar är nödvändiga för att fatta rätt beslut, till exempel vad gäller skyddsjakt.

- Naturvårdsverket är restriktiv med skyddsjakt på varg. De senaste åren har fem beslut om skyddsjakt fattats, sade Löfgren.

Mer kommunikation och lyhördhet ska prägla Naturvårdsverkets fortsatta arbete. Genom de regionala Rådet för rovdjursfrågor ska det lokalt inflytandet öka. Naturvårdsverket arbetar också mot illegal jakt, men i huvudsak läggs resurserna på ökad acceptens för rovdjursförvaltningen i landet och den rovdjurspolitik Sverige har.

Samtidigt är Naturvårdverket mycket kritiskt emot överskjutningen av lodjur som i år skedde i Dalarna. Trots en tilldelning på sex djur sköts mer än dubbelt så många redan första dagen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons