Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intresse för fest

Annons

- Förra året hade vi 25 tävlande, konstaterar Hans Viksten, Lions club.

När Drakbåtsfesten arrangerades första gången i slutet av 90-talet var det 13 deltagare i varje lag och med åren visade det sig bli allt svårare att få ihop så många till ett lag och antalet tävlande lag sjönk drastiskt. Första åren var det cirka 60 lag som deltog.

Inför förra årets arrangemang togs en rad drastiska grepp för att öka intresset och för att öka antalet lag.

I stället för 13 deltagare i en stor kanot blev det sex deltagare i varje lag och de var fördelade på två mindre kanoter. I stället för att ha starten en bit upp i Kolbäcksån, flyttades den till strax ovanför kraftverket.

Halva laget paddlar uppför ån och där lämnar de över staffetpinnen till den andra halvan av laget.

Detta visade sig vara ett upplägg som fungerade och intresset för att vara med har också ökat.

Inför årets arrangemang står det klart att varje lag kommer att köra minst två heat och sedan blir det finalheat innan det segrande laget kan koras.

Drakbåtsfesten är så mycket annat än tävlingarna på Kolbäcksån. Inom festområdet planeras för en rad aktiviteter, som tivoli, försäljningsknallar, hoppborg för barn, ponnyridning, uppträdande av sambadansare, samt serverings- och öltält. Det musikaliska inslaget svara Bärkebälgarna för.

Förutom det rena tävlandet mellan de olika kanotlagen så pågår det också en frivillig tävling i "Best in show" och även dessa kommer att få priser.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons