Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat gymnasieutbud

Annons

Det luktar nymålat. Innertak, ventilation och tavelbelysning är på plats. Däremot saknas fortfarande själva tavlan, bänkar och datorer.

Det råder febril aktivitet i de stora ljusa lokalerna belägna på nedre botten i C-kasern på Dalregementet. Det är många detaljer som ska trilla på plats innan det är dags för skolstart för eleverna på Faluns praktiska gymnasium på onsdag, en dag senare än övriga Faluelever.

Det var tänkt att bli en årskurs med 20 elever, men det blev några fler, 26. De kommer från hela Dalarna, men majoriteten är från Falun.

- Det har varit hårt tryck på platserna, och vi har gott om reserver, säger rektor Peter Karlsson.

Faluns praktiska gymnasium är tänkt att bli en småskalig skola för yrkesutbildningar. Tre stora klassrum och en enkel verkstad för labbämnen räcker gott, eftersom grupperna är små och en stor del av undervisningen är praktisk och förlagd ute på företag, så kallade APU-platser.

Hur mycket tid som kommer att tillbringas utanför klassrummet beror dock på vilken utbildning det är.

- Jag brukar säga att det rör sig om mellan 60 till 80 procent av karaktärsämnet.

Några större problem med att ordna fram APU-platserna ska det inte bli. Responsen från företagen har varit positiv, enligt Per Karlsson.

- Men det första eleverna ska få göra när de kommer nästa vecka är att fundera ut egna alternativ. Eleverna kommer ju resande hit från olika håll och det är bra om de kan få APU-plats där de bor.

Lunch kommer eleverna att äta i Dalasalen och idrott blir det förmodligen i regementets gamla gymnastiksal. Åtta lärare har anställts, det saknas fortfarande en fordonslärare men i övrigt har det inte varit svårt att rekrytera personal.

På 500 kvadratmeter, fyra trappor upp på Åsgatan mitt i stan håller hantverkarna som bäst på att ställa ordning NTI-skolans lokaler.

Det är ljust, rymligt och från i stort sett alla rum går det att gå ut på en terrass som sträcker sig längst med hela lokalen.

Fondväggar i gult, blått och grönt ger klassrummen lite olika karaktär.

Vissa utrymmen börjar bli klara, andra har just börjat fixas i ordning men på tisdag måste det vara klart.

Då ska 40 elever börja på elprogrammet, 26 på medieprogrammet och nio lärare få en ny arbetsplats.

90-95 procent av elever kommer ifrån Dalarna och Hofors, majoriteten är givetvis från Falun. Lunch kommer eleverna att få äta på Grand, tvärs över gatan. Var idrottslektionerna ska hållas är ännu inte klart utan under förhandling.

Vid årsskiftet ska NTI-skolans vuxenutbildningsdel flytta från sin nuvarande adress på Holmgatan till Åsgatan.

Hela NTI-skolan ska samlas under samma tak är det tänkt. Det finns dessutom utrymme att expandera i huset, och planer finns att så småningom också starta ett naturvetenskapligt program.

NTI-skolan har dock inga planer på att bli jättestora:

- Vi arbetar med mentorskap. Mentorn ersätter klassföreståndaren. Varje vecka träffar eleverna sin mentor i en mindre grupp grupper och en gång i månaden träffar varje elev sin mentor själv, säger Martin Olsson, rektor på NTI-skolan.

- Alla blir sedda på en liten skola, det är viktigt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons