Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat behov av flyktingundervisning

Annons

Totalt är det 17 barn/elever i olika åldrar som har fått eller ska få plats i kommunens förskolor och skolor. De berörda eleverna har bristfälliga kunskaper i svenska, men de flesta kan hjälpligt förstå vad läraren säger och göra sig förstådda.

Flera av eleverna saknar eller har ofullständig skolutbildning tidigare. Därför behöver de få särskilt stöd och individanpassad undervisning.

Tio av barnen är förskolebarn, fyra är i åldern 6-9 år (årskurs F-2), tre är i åldern 12-15 år (åk 6-9) och två är i gymnasieåldern.

Eleverna i gruppen 12-15 år har inte haft någon skolgång i det land de kommer ifrån. I Sverige har de gått i asylklass under knappt ett år och i Malung har varje elev tillhört en klass i skolan och då deltagit i klassens undervisning i ämnen som slöjd och idrott.

Skolledningen och specialpedagogerna har konstaterat att det inte finns förutsättningar för att direkt placera eleverna i vanliga klasser. Därför vill man bilda en förberedelseklass, varifrån eleverna sedan kan slussas ut i lämpliga klasser. Av sociala skäl är det viktigt flyktingbarnen får tillhöra en vanlig klass med elever i samma ålder.

För att kunna ta emot flyktingbarnen på ett bra sätt behöver skolan ha mer personal: En tjänst som lärare i förberedelseklass och en förskollärartjänst eller familjedaghem samt en halvtidstjänst för extra stöd och undervisning i svenska som andraspråk.

Extraanslaget gäller för innevarande år. Till nästa år ska skolan ta in dessa kostnader i sin budget. Ärendet ska nu upp i kommunstyrelsen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons