Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökande brottslighet i Sundborn oroar bybor

Annons

Den 2 mars blir det ett nytt möte. Den här gången på fritidsgården i Sundborn. Då är förhoppningen att ännu fler föräldrar till byns ungdomar ska dyka upp.

-Vi vill satsa på att lära känna varandra bättre i byn. Tanken är att få med ungdomarna. Arbeta med dem, inte mot dem, säger Lars Sundbom, en av initiativtagarna till gårdagens träff.

Drygt 60 Sundbornsbor hade samlats i församlingshemmet igår. Flera hade själva drabbats på olika sätt, inte minst av skadegörelse.

- Många är rädda och oroliga. Det har blivit en otrevlig stämning i byn som påverkar folks liv. Nu måste vi prata ihop oss så att vi känner att vi inte är ensamma, konstaterade Lars Sundbom.

Diskussionen rörde sig både kring inbrott och stölder och kring nedskräpning, buskörning och söndersparkade brevlådor och trädgårdar. Den stora frågan var hur man kommer åt den del av problemen som byns egna ungdomar står för.

Det fanns mycket åsikter kring hur och med vem man på bästa sätt tar tag i det hela.

- Ring föräldrarna! Så skulle jag vilja ha det om det var mitt barn det gällde, uppmanade en mamma på mötet.

Något som ett par av de drabbade mötesdeltagarna kände lite tveksamhet inför.

- Hjälper det verkligen? Det är ju föräldrarna som köper motorcyklarna och mopederna de buskör med. De bryr sig väl inte om min brevlåda, var en synpunkt.

Andra kände osäkerhet inför vad de skulle innebära att som enskild person ringa hem till en annan familj och "gnälla".

Inte minst därför tyckte många på mötet att det var en bra idé att bygga upp någon form av nätverk. För även om man inser hur viktigt det är att sätta gränser, kan det kännas tufft att göra på alldeles egen hand.

I sammanhanget konstaterade Leif Kilström att ett storstadsproblem smugit sig in i Sundborn:

- Vi har blivit anonyma för varandra. Vi känner inte de ungdomar det gäller, sade han och efterlyste fler tillfällen att träffas över generationsgränserna.

Richard Norberg, som jobbar på byns fritidsgård, poängterade flera gånger hur viktigt det är att verkligen engagera föräldrarna. Så många föräldrar i byn som det bara går.

- Då är det inga problem att ringa hem och prata med dem om barnen. Alla är medvetna om att det kan komma ett sådant samtal, sade Richard Norberg.

På gårdagens möte var föräldrar med barn i den aktuella åldern i klar minoritet. Något man hoppas råda bot på när det blir dags för nästa möte i början på mars.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons