Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökänd vägsträcka ska byggas om med lånade pengar

Annons

- Det är fruktansvärt att köra patienter med brutna ben på den här vägen, säger Ulla Back Olsson, som jobbar som sjuksköterska vid ambulansen i Särna.

Vägverket region mitt har precis lämnat över en arbetsplan för fastställande till Vägverkets huvudkontor.

- Vi har pengar avsatt för att börja bygga 2006. Men i bästa fall kan vi börja med den förste etappen vid Bunkris redan till hösten, säger Bo Nilsson vid Vägverket region mitt.

Kommunen och näringslivet har nämligen beslutat att ställa upp och låna ut pengar till Vägverket för att bygget ska komma i gång.

- Normalt ska man väl inte behöva låna ut pengar till sånt här. Men det är kanonviktigt för näringslivet att den här vägen åtgärdas, säger Leo Persson från Idre projektcenter, som jobbat mycket med frågan.

- Totalt lånar vi ut 5 miljoner kronor till Vägverket. Kommunen står för en andel och näringslivet för sju. Pengarna ska Vägverket betala tillbaka men näringslivet och kommunen får stå för räntekostnaden, berättar Persson.

Enligt den arbetsplan som lämnats in ska vägen breddas till åtta meter på hela avsnittet.

- Vägen varierar i dag från 5,5 meter till 8 meter. Totalt är det 4,8 mil som ska byggas om. Det blir samma sträckning som tidigare eftersom vi använder oss av bärighetspengar, säger Nilsson.

Kostnaden för hela sträckan beräknas till 96 miljoner kronor.

Trafiken utslaget på hela året är 800 fordon per dygn. Men nu under högsäsong kan trafiken vara flera tusen fordon per dygn.

För ambulansen i Särna är sportlovsperioden den mest intensiva när det gäller körningar från Idre fjäll.

- Under sportlovet har vi i snitt en körning varje dag från Idre fjäll. Det är förstås många benbrott under de här intensiva veckorna. Vi försöker att stabilisera patienterna med vakummadrass, men vägen är så ojämn att det måste vara fruktansvärt för patienterna ändå. Vägen är under all kritik. Framförallt är vägen väldigt ojämn. Att den är väldigt smal på sina håll gör inte saken bättre, säger Ulla Back Olsson.

s

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons