Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade krogtider gav inte mer bråk

Annons

Krogarnas serveringstillstånd har länge varit en het fråga för socialnämnden. Den har spjärnat emot att bevilja utökad tid till klockan 02.

Men nämnden fick ge sig då kommunfullmäktige i april år 2000 beslutade att införa en prövotid till och med nästa års utgång för att se hur det gick.

Socialnämnden och polisen skulle följa utvecklingen för att se om längre serveringstid innebar att det blev bråkigare på stan.

Det har det inte blivit konstateras nu. Ordningssituationen är i princip oförändrad mot tidigare. Det man befarat var att det skulle bli oroligare efter det att krogarna stängt. Men det har inte heller skett. Enligt polisens statistik inträffar majoriteten av alla misshandelsfall mellan klockan 23 och 02. Och av dem sker de flesta mellan klockan 24 och 01.

När kommunfullmäktige beslutade om försöksperioden har, förutom de tre restauranger som då var aktuella, tillkommit ett 10-tal som fått serveringstillstånd till klockan 02.

Försäljningsiffrorna för starköl, vin och sprit har hela tiden ökat och det oroar socialnämnden. 1996 låg omsättningen på restaurangerna på cirka 28 miljoner kronor. Förra året var den uppe i 39 miljoner kronor.

I och för sig går det inte att koppla omsättningsökningen till enbart förlängt serveringstillstånd konstaterar socialnämnden. Men det har bidragit.

Alkohol och drogmissbruket har ökat särskilt bland barn och ungdomar på senare år. Det beror bland annat på den ändrade attityden till alkohol i samhället som visar sig i ändrade bestämmelser för införsel, lördagsöppna system och förlängda serveringstider på restaurangerna.

Polisens statistik har inte lugnat socialnämnden . Det är just oron för barn och ungdomar som gör att socialnämnden är fortsatt kritisk till de förlängda serveringstillstånden. Det kommer man att meddela kommunfullmäktige.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons