Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad turism kräver fler bilplatser

Annons

Det kommer att hända mycket i anslutning till kyrkans mark både vid Hembygdsgårdarna, Sammilsdal och längs Klockaregatan mot nya sportfältet de närmaste åren.

Många av kommunens satsningar förutsätter att man får nyttja delar av kyrkans mark, främst när det gäller parkering och det handlar både om befintliga p-platser som helt nya.

- Om 20 år behöver vi utvidga kyrkogården norr ut. Då kommer vi att behöva parkeringsplatser. Kommunen behöver dessa platser redan i dag och därför ger vi klartecken till parkeringsplatsbygge mitt emot tennistältet redan nu, säger kyrkoherde Fredrik Lautmann.

Nyligen upprättades ett nyttjandeavtal mellan kyrkan och kommunen. Avtalet träder i kraft den första november och gäller i 15 år. Förutom drift och underhåll har man kommit överens om följande:

- Lilla kyrkogårdsparkeringen mitt emot dagiset Pelikanen ska göras större. Evenemangsbesökare får nyttja parkeringen.

- Norr om infarten till Hildasholm anläggs en ny parkering för besökare till Hildasholm samt till kyrkogården. Även evenemangsbesökare får nyttja parkeringen.

- En häck ska planteras vid parkeringen för att skilja av mot en framtida kyrkogård.

- Stora kyrkogårdsparkeringen vid Sockenstugan ska byggas om och delvis asfalteras. Handikapplatser blir det norr om Sockenstugan.

- En boulebana ska anläggas vid gamla gymnastiksalen, Alléskolan.

- Parkeringen vid Kulturhuset ska delvis asfalteras.

- Grusvägen från Hembygdsgårdarna till Kulturhusparkeringen ska flyttas närmare Kyrkallén. Rönnallén som delar av området ska ses över och eventuellt bytas ut.

I vissa fall delar kyrkan och kommunen på kostnaderna, i andra fall står man själv för anläggning och underhåll.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons