Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad kontroll av fisket

Annons

Under våren har nio nya tillsyningsmän, eller fiskepoliser som de också kallas, för fisket inom Malungs fiskevårdsområdesförening utbildats. Så har även skett i Transtrand.

I samband med att utbildningen avslutades häromkvällen berättade Lars-Göran Jansson, polisinspektör från Borlänge, om vilka befogenheter fiskepoliserna har. Informationen gavs vid en träff i Grönlands ordenshus dit närmare 25 personer hade kommit.

Det var inte bara de nyutbildade tillsyningsmännen som fanns på plats utan också gamla vana fiskepoliser .

- Det är viktigt att man blir uppdaterad när det gäller nyheter som införs. Det var en givande kväll, sade Christina Jos, ordförande i Malungs fiskevårdsområdesförening.

- Det är viktigt att alla som fiskar har fiskekort. Nu kommer det säkert att bli effektivare kontroller eftersom vi har ett stort antal tillsyningsmän. Många av dem är mycket unga. Det är glädjande, fortsatte hon.

Under våren har kursdeltagarna träffats vid sex tillfällen. Totalt handlar det om sammanlagt 20 studietimmar varav sju har letts av polisen.

- Jag tror att fler kommer att lösa fiskekort nu när det blir fler kontroller. Vi har redan märkt att det skett en klar ökning när det gäller försäljningen av fiskekort jämfört med förra året. Man ska ju veta att alla pengar för fiskekorten går tillbaka till fisket. Bland annat till utplantering av fisk, konstaterade Christina Jos.

Fiskepoliserna får bland annat beslagta fiskeredskap. Vid svårare fiskebrott gör de dessutom en anmälan till polisen.

Kursdeltagarna har fått intyg på att de har den behörighet som krävs för att få fungera som tillsyningsmän för fisket inom Malungs fiskevårdsområdesförening, men det är länsstyrelsen som ger dem förordnandet som är på tre år åt gången.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons