Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad efterfrågan på hus i Rättvik

Annons

Han tror att den ökande efterfrågan på hus har en förklaring i de satsningar som kommunen och andra aktörer gjort på marknadsföringen av kommunen.

Nu är hans almanacka närmast fulltecknad, telefonen går varm och utanför fönstret är det en strid ström av husspekulanter som tittar på bilder på de hus som är till salu.

- Det är lägre taxeringsvärden här jämfört med Stockholm. Flera Ericssonanställda som arbetar i Stockholm har köpt hus här och veckopendlar till arbetet, förklarar han.

Även hos Eric Thors fastighetsbyrå ser det likadant ut.

Göran Thors är fastighetsmäklare och har inte varit med om något liknande tidigare.

- Det vi får in går direkt. Den kraftiga prisökningen gäller dock inte hela Rättvik utan främst sjönära villor, hus i centrum och de med utsikt. Även i byarna har priserna ökat men inte lika mycket, säger han.

Göran Thors tror inte priserna kommer att sjunka, men däremot stagnera.

- Vi är nog ganska nära pristaket för hus nu.

Priset för en normalvilla i Rättvik ligger idag på cirka 400 000 -500 000 kronor.

- Störst efterfrågan är det efter centrala villor och gårdar, förklarar Ove Gudmundsson och pekar på att det är lättast att sälja hus som ligger inom en mil från Rättviks centrum.

- Jag har för närvarande slut på fritidshus. Det finns bra med gårdar men inga bostadsrätter.

För några år sedan låg villapriserna i Rättvik på halva priset av det som är idag. Men nu närmar sig villapriserna den nivå där en nybyggnation faktiskt inte behöver bli dyrare än att köpa ett äldre hus.

- Det är nästan lönsamt att bygga nytt nu i Rättvik, konstaterar Gudmundsson.

Prisutvecklingen de sista tolv månaderna för villor har i hela landet legat på sex procent, i Dalarnas län på cirka två procent och i Rättvik är siffran hela tio procent.

Men Gudmundsson pekar på att det behöver byggas många fler bostadsrätter för att gamla som vill flytta från sitt hus ska kunna göra det. Därmed skulle marknaden öppnas upp för yngre människor som letar hus.

- När räntan är låg hålls priserna uppe, konstaterar han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons