Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OK-macken privatiserad

Annons

Lars Karlsson ger ett konkret exempel på detta:

- Förut var vi tvungna att köpa mackor från ett ställe i Lindesberg. Nu köper jag smörgåsarna från fiket snett över gatan.

Han har ganska länge närt önskemål om att få driva macken i egen regi och nyligen kom en förfrågan från ledningen för OK, eller OKQ8, som det egentligen heter sedan några år.

- Jag tog över den 1 mars och fick köpa lagret av OKQ8. De äger fortfarande fastigheten och pumparna och detta hyr jag tills vidare.

Lars Karlsson har fyra anställda som arbetar deltid. För närvarande har han inga funderingar på att förändra personalstyrkan, vare sig uppåt eller nedåt.

Pär Neuman är distriktschef hos OKQ8 i Dalarna och berättar att Grängesmacken är den första gamla OK-macken i Västerbergs-lagen som drivs i privat regi.

- I länet som helhet, utom Avesta som ligger utanför mitt område, har vi 19 bemannade mackar som drivs av OKQ8 och 13 mackar som drivs av återförsäljare. Detta är inget nytt utan mackar som drivs av återförsäljare har funnits åtminstone så länge jag arbetat inom organisationen och det är 20 år, framhåller han.

Neuman tror att Lars Karlsson har goda möjligheter att få ännu bättre snurr på macken i egen regi. Detta gynnar förstås även OKQ8, som förhoppningsvis får sälja mer drivmedel.

- Jag måste hålla med ett visst bassortiment från OKQ8 men i övrigt kan jag handla in lite andra varor. Bland annat tänker jag vid behov köpa bilreservdelar från annat håll. Det har varit ganska långa leveranstider från OKQ8, säger Lars Karlsson.

I årets budget har han räknat med en försäljning på cirka 22-23 miljoner kronor. Det är ungefär lika mycket som i fjol.

- För medlemmarna i OKQ8 blir det inga förändringar. De får som tidigare återbäring på sina köp här, framhåller han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons