Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ointresse kan stoppa utbildning

Annons

Det nya programmet innebär att studenterna läser tre terminer på Högskolan Dalarna och resten av tiden i Uppsala. Men hittills har bara sju av höstens tolv platser fyllts och högskolan annonserar nu i olika tidningar för att locka fler.

- Ungdomar läser om neddragningar i vården och vill inte satsa på den här typen av program. Men utbildningen på Högskolan Dalarna blir av hur som helst, säger Cristina Bittkowski på Uppsala universitet.

Det klena intresset oroar personalen vid avdelningen för klinisk mikrobiologi och kemlab på Falu lasarett. Inom Landstinget Dalarna arbetar omkring 100 biomedicinska analytiker och bland personalen på mikrobiologi är medelåldern 50 år.

Under de närmaste åren kommer en stor del av landets biomedicinska analytiker att gå i pension. Samtidigt räknar branschen med att relativt få kommer att nyutexamineras i förhållande till behovet.

- En utbildning på orten gör att vi kan få in nya biomedicinska analytiker. I annat fall måste vår verksamhet kanske läggas ned, säger Britta Loré, ställföreträdande verksamhetschef vid avdelningen för klinisk mikrobiologi.

Hon tror att ungdomar väljer bort bma-yrket eftersom det ses som ett vårdjobb bland alla andra. Så är det inte, menar Britta Loré. Jobbet är en möjlighet att odla intresset för naturvetenskap och medicin, bland annat för personer som inte kommer in på läkarlinjen.

- Rent lönemässigt ligger vi som sjuksköterskorna men vi har stora möjligheter att läsa vidare. Jag känner till exempel en bma som disputerat och nu forskar fram hiv-vaccin i USA, säger Britta Loré.

På mikrobiologiskt sjukhuslaboratorium är arbetsuppgiften bland annat att spåra olika sjukdomar genom att identifiera bakterier, virus, svampar och parasiter. I ett av rummen på Falu lasarett söker personalen bakterier i till exempel hals-, urin- och sårodlingar. I ett annat letar man virus som hepatit och hiv i blod.

- Många tänker nog inte på vem som tar hand om det där lilla provet som tas hos doktorn. Vi är en ganska anonym yrkesgrupp, säger Berit Björling.

Enligt arbetsmarknadsstyrelsen är arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker god. Medicinska laboratorier efterfrågar yrkesgruppen och även inom den kemiska industrin finns ett ökat behov.

Än så länge är det mest kvinnor som jobbar som bma. Yrket kallades tidigare för labratorieassistent och utövades från allra första början av fruar och döttrar till läkare som behövde hjälp i sitt arbete.

- Visst utbildas det killar men de stannar i regel inte inom vården. Många går vidare till företag och blir säljare, säger Britta Loré.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons