Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohly oroad av s-svängar åt höger

Annons

Efter vad han ser som flera högersvängar av socialdemokraterna är vänsterpartiets ledare Lars Ohly oroad över samarbetsklimatet i oppositionen inför valet 2010.

Fredagen var vänsterpartiets dag i Almedalen. Ohly anser att s i två enskilda frågor under veckan anpassat sig till den borgerliga regeringens politik _ att s öppnar för att behålla regeringens så kallade jobbavdrag och i fråga om rådslaget om skolan.

De borgerliga partierna hamrar gärna in att frågan om klargjorda regeringsalternativ kommer att bli stor i valrörelsen 2010. Men där har det alltså bara de senaste dagarna mörknat på den rödgröna sidan, menar Ohly.

Han avvisar tankar på en gemensam valplattform 2010. Samtidigt anser han att s, v och mp inför valet måste klargöra för väljarna att de tänker bilda regering tillsammans. Men samordningen av politiken kommer att bli svår.

Men han tror också att fler högersvängar av s kan leda till positivt väljartillflöde hos v:

Ohly klargjorde att v har tillsatt fyra sakpolitiska arbetsgrupper _ om ekonomi, välfärd, arbete och miljö _ och därför ännu inte är klara över vilken skattepolitik de ska gå till val på. Men någon acceptans av den borgerliga regeringens skattesänkningar andas han knappast:

Ohly håller med om att vänsterpartiet efter valet i höstas varit mycket anonymt i debatten. Partiet behöver driva fler kampanjer närmare väljarna.

Enligt Ohly har vänsterpartiet inte lyckats nå ut med sitt budskap, och har därför till och med formulerat en plan för kommunikation med medier och medborgare.

Temat i Ohlys tal på kvällen inför cirka 400 åhörare var motstånd _ mot vad han ser som ett hyckleri och systemskifte i politikområden som EU, kultur, skola, försvar, migration, bostäder och arbetsmarknad.

TT

Mer läsning

Annons