Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohly öppnar en genväg till köttgrytorna

Annons

Som aktiv och övertygad socialist har de senaste veckornas kommunistdebatt varit intressant på många sätt. Politiska meningsmotståndare och den borgerliga pressen har efter programmet Uppdrag granskning känt medvind och hämtat argument ur historiens mörkaste hålor.

Att urskiljningslöst försöka etikettera varje vänsterpartist som presumtiv ickedemokrat är för mig endast ett billigt knep att utan egentlig politisk argumentation ta sig fram till de politiska köttgrytorna.

Vänsterpartiets ledning har i sin tur inte klarat av mediadrevet utan hamnat i en trovärdighetskris och i en "vi ber om ursäkt-situation". Som grädde på det vänstermoset har partiledaren Ohly hållit fast vid att kalla sig kommunist, endast till glädje för attribut- och slagordsvänstern.

Att en partiledare för ett demokratiskt vänsterparti tar på sig det kommunistiska oket med kännetecken som diktatur, åsiktsregistrering, avrättningar av oliktänkande, censur, kapprustning, fattigdom, miljöförstörelse, etc. är både onödigt och obegripligt.

Men låt nu inte media döma en demokratiskt vald vänsterledare precis som man tidigare dömt både Hermansson, Verner och Schyman.

Alla vet att demokratins innehåll i dag är otillräckligt och arbetarrörelsens bärande idé, att även det ekonomiska livet ska demokratiseras, sakta men säkert håller på att tyna bort.

Ju mer ekonomin tränger ihop politikens handlingsutrymme desto mer behövs en stark vänster, det vet kapitalets medlöpare och agerar därefter.

Låt oss därför för en stund stoppa det vardagliga ekorrhjulet och analysera det politiska läget. Något nytt? Nej, kampen mellan arbete och kapital fortgår, och kapitalet har övertaget bara så länge som vi tillåter det.

Konsekvenserna av ett marginaliserat vänsterparti kan bli förödande för att upprätthålla något av det som vi i dagligt tal kallar en solidariskt finansierad välfärdsstat.

Detta faktum borde bekymra majoriteten av dagens samhällsmedborgare mer än att Ohly tjurskalligt fortsätter att kalla sig kommunist!

LEIF LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons