Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ofta unga människor som spelar

Annons

Enligt Lotteriinspektionen kan spelautomater numera lätt byta skepnad från förströelsespel till automater för spel om pengar.

I en utredning som lämnats till regeringen föreslås att tillstånden för förströelsespel bör överföras från kommunerna till Lotteriinspektionen. Detta för att få en samlad syn på vad som är förströelsespel. I dagsläget har landets 290 kommuner olika sätt att se på saken, och ger därför tillstånd på olika grunder.

- Man kan säga att när man kan stoppa sedlar i spelmaskiner, då har man en indikation på att något är fel. Sedan finns olika sätt att betala ut, det är en uppgörelse mellan spelaren och automatens ägare, säger den ansvarige för Lotteriinspektionens dolda kontroller, som av arbetsskäl vill vara anonym.

I Sverige finns upp till 7 000 automater utplacerade i upp till 3 000 lokaler. Många kommuners tillstånd gäller "tills vidare" och flera av tillstånden anger inte vilken typ av automater det gäller, vilket gör att tillståndsinnehavaren kan byta spelautomater när som helst och fortfarande ha tillståndet kvar.

- Illegala spel ska inte ignoreras. Självklart pågår det olagliga spel på så kallade legala automater som kommunen gett tillstånd till.

- Det handlar om mycket pengar och i många fall trasiga, spelberoende människor. Det är höga insatser och tyvärr ofta ungdomar som spelar.

Kan fruktspel och pokerspel vara förströelsespel?

- Ja, om en kommun varit så slapphänt att den släppt igenom det tillståndet.

Den senaste domen om dobbleri i automatsammanhang kommer från Bollnäs. Där kallades spelen för förströelsespel, men gav pengar i vinst. Straffet för tillståndsinnehavaren blev dagsböter.

- Men sedan kan man bli tvungen att betala tillbaka mycket av den vinst man gjort på de olagliga spelen, så det kan bli en dyr affär för den som döms.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons