Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofrivilligt medlem

Annons

Har du blivit medlem i en förening mot din vilja?

Det var för sex år sedan, när Anna var åtta år, som hon gick på ett disco som arrangerades av Unga Örnar. I samband med detta betalades medlemsavgiften till föreningen.

- Trots att vi inte betalat avgift sedan dess får vi regelbundet hem medlemsblad i brevlådan, berättar mamman och visar upp ett exemplar av Örnbladet.

Enligt uppgift på Örnbladets förstasida är det ett medlemsblad från Unga Örnars riksförbund. På baksidan finns Annas namn och adress samt ett medlemsnummer.

- Nu när det uppdagats att till exempel SSU fuskar med medlemsregistret förstod jag att även vi används på samma sätt. Unga Örnar använder min dotters namn för att få fördelar, säger Annas mamma.

När hon nyligen ringde Unga Örnars riksorganisation fick hon veta att dottern var registrerad som aktiv medlem.

- Jag berättade att det var hon definitivt inte. Men de hade fått uppgiften från lokalavdelningen i Borlänge, berättar hon.

Lars Ingre är anställd som ombudsman hos Unga Örnars Borlängekrets där man nu gör en stor revidering av medlemsregistret.

- Det är något man måste göra regelbundet. Det har inget med fusket i SSU att göra, säger Lars Ingre, som inte kan svara på om revideringen tyder på att medlemsantalet kommer att ändras.

Varför har ni rapporterat Anna som medlem trots att hon inte betalat medlemsavgift på sex år?

-Betalar du inte medlemsavgift så kan du inte vara medlem. Jag känner inte till det här fallet, men det måste vara ett absolut undantag, säger han.

Unga Örnar hör till de föreningar som får mest bidrag från Borlänge kommun. För 2004 betalade kommunen ut drygt en miljon kronor till föreningen.

Medlemsantalet var då 1 474 personer, varav majoriteten var under 26 år.

Den övervägande delen av det kommunala bidraget kom från fritidsnämnden som fördelade totalt sex miljoner kronor i kontantstöd till 150 föreningar.

Stödets storlek bestäms av flera faktorer enligt Alf Helander på fritidskontoret.

- Vi tar i första hand hänsyn till antalet aktiva medlemmar, i andra hand till det totala antalet medlemmar. Och det är bara för medlemmar under 26 år som man kan få föreningsbidrag, berättar han.

Fotnot: Anna heter egentligen någonting annat.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons