Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförskämt att ta in konsulter

Annons

Upprördheten är nu stor i denna personalgrupp, förklarar SIF:s ordförande Nils-Olof Olsson efter att NLT skrivit om att HVDC ska ta in 14 konsulter.

- Det är oförskämt gjort mot de 31 som sades upp för några månader sedan när man nu i maj/juni tar in konsulter, säger Nils-Olof Olsson som berättar att alla ABB-facken sagt nej till Power Systems konsulter vid MBL-förhandlingen.

ABB har i förhandlingen sagt att de behöver en tillfällig förstärkning fram till årsskiftet för att klara den kommande Kinaordern.

- Samtliga fack har anfört till Power Systems att det här behovet ska lösas internt i Ludvika och vi har i förhandlingen reserverat oss, säger Olsson.

- ABB hävdar att det inte föreligger ett behov av att fastanställa personal men vad vet vi i dag om hur det ser ut efter årsskiftet. Vi har hävdat att det finns uppsagda här i Ludvika som klarar jobben, säger Olsson som konstaterar att MBL-lagen är så svag så att facken inte kan förhindra att ABB tar in konsulterna.

Det var strax före semestern i fjol som ABB gick ut och informerade om övertaligheten. MBL-förhandlingarna inleddes först den 24 september 2003 med målet att komma ned till en ny organisation på 320 medarbetare till halvårsskiftet i år.

Under förhandlingen hittades nya jobb till 102 personer och i februari så sades 31 anställda upp och erbjöds Novus.

Av de 31 drabbade var 12 CF-medlemmar, 16 SIF-medlemmar och tre oorganiserade.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons