Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofint med snus

Annons

I svensk idrott är snusanvändning mycket vanlig. Inom många lagsporter har det blivit ett måste att snusa för att "platsa i gänget". Vi vet att förebilder är viktiga för ungdomar och det är säkert många småkillar och tjejer som börjar snusa bara för att tränaren snusar.

När man studerade snusvanor bland hockeykillar i Värmland för några år sedan, visade det sig att 36 procent av 16-åringarna snusade. Det är nästan det dubbla mot 16-åringar i allmänhet. Redan för nästan tio år sedan redovisades (Bergman & Garle 1995) att när man dopingtestade svenska idrottare hade 30 procent av männen och 15 procent av kvinnorna nikotin i sina dopingprov.

I ett internationellt material var det 24 procent av männen och 10 procent av kvinnorna som uppvisade nikotin i sina tester. Hur mycket som härrör från snus, rökning respektive nikotinläkemedel går inte att avgöra från befintliga data.

Finns det något bra skäl att snusa för en idrottsungdom. Här får vi luta oss mot uppgifter från utlandet.

Bland amerikanska basebollspelare i major league fanns ingen skillnad i spelarprestation mellan snusare och ickesnusare (Robertson och medarbetare 1997).

Skador i muskler, leder, knän, ligament, senor och ryggsmärtor var vanligare hos snusare än bland dem som inte snusade eller rökte kunde norsk idrottsforskning visa. Risken ökade med 2,3 gånger (Heir & Eide 1997).

Snuset ger inga fördelar i spelarprestation men det finns en klar överrisk för skador hos snusaren. Idrotten har inte råd med snuset.

Seppo Wickholm

övertandläkare

Mer läsning

Annons