Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offrets föräldrar berättar

Annons

Klockan var närmare midnatt den 23 maj när de väcktes av telefonsignalen. I andra änden berättade någon att deras son hade slagits ner i Borlänge centrum.

Ing-Marie och Bertil Johannesson förstod först inte allvaret i situationen. De blev mest förvånade över att deras son, som aldrig visat våldsamma tendenser eller gjort sig osams med människor i sin omgivning, hade varit inblandad i ett bråk.

- Jag ringde till Falu lasarett. När jag fick veta att röntgenbilderna hade skickats till Uppsala förstod jag. Det var illa ställt med vår son, berättar Ing-Marie Johannesson, Jonas mamma.

Föräldrarna befann sig i hemmet i Blekinge när de fick beskedet. På uppmaning av sjukvårdspersonalen försökte de vila ett par timmar, innan de satte sig i bilen och åkte mot Dalarna.

De kom fram till Falu lasarett vid lunchtid på lördagen den 24 maj.

- Vi blev väldigt fint bemötta. Det vill vi ska framgå.

Innan Ing-Marie och Bertil Johannesson fick träffa sin son, informerades de om hans tillstånd.

Han hade fått svåra hjärnskador av misshandeln och skulle förmodligen aldrig vakna upp ur medvetslösheten. Om han mot alla odds skulle återvända till livet, skulle han göra det som gravt hjärnskadad.

Medvetna om det, öppnade föräldrarna dörren till den sal Jonas vårdades i. När de såg honom ligga i sängen, med en maskin som skötte andningen, visste de.

Det skulle inte handla om något besök. Det här var ett farväl.

- För mig var han redan död, säger Ing-Marie Johannesson.

Under det följande dygnet fattade föräldrarna sitt livs svåraste beslut. Att stänga av respiratorn som höll Jonas vid liv. De visste att han var en människa som ville hjälpa andra. Därför sade de ja till att stänga av andningsmaskinen och donera hans organ. På så sätt kände de att Jonas fick sin vilja igenom, samtidigt som en del av honom kunde leva vidare i en annan människas kropp.

- Att förlora ett barn är det värsta som kan hända en människa. Hur det känns att behöva göra det på det här sättet, är någonting jag inte kan beskriva i ord, säger Ing-Marie Johannesson.

Tidigt på morgonen den 26 maj förklarades Jonas Johannesson död. Med det hade två små barn förlorat sin pappa. Makarna Johannesson hade samtidigt mist sitt enda barn.

- Det känns som om någon berövat mig på halva mitt hjärta. Jag vet att jag måste fortsätta att leva, men ingenting blir någonsin detsamma, säger hans mamma.

Polisen tror sig ha funnit denna någon. I går häktades han misstänkt för mord. För Jonas Johannessons familj kom beskedet som en slags lättnad. Om mannen ställs inför rätta, ökar deras chanser att få svar.

I dag vet de bara att Jonas är död. Inte varför.

- Hur det än är, vilka skälen än var, så försöker vi att inte hata. Det ger oss inte vår son tillbaka...

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons