Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offret hoppade undan

Annons

De två rånmisstänkta männen har bara vaga minnen av vad som hände på Norra Gyllegatan på morgonen den 6 januari. Båda var påverkade av lugnande tabletter och åtminstone en av dem var påverkad av amfetamin.

De skulle gå och köpa cigaretter och upptäckte att de inte hade pengar. De såg då två män och började följa efter dem.

De misstänkta hade tidigare under kvällen suttit på en krog i centrala Borlänge och druckit alkohol och tagit lugnande tabletter. De kände inte varandra, det var första gången de träffades.

Rånoffren berättar att de hade varit hemma hos en av dem och tittat på film och spelat dataspel. De var också var på väg att köpa cigaretter på Statoil när de upptäckte att två män följde efter dem.

De ökade farten, men upptäckte att de två förföljarna också hade ökat farten. På Norra Gyllegatan hann de två rånmisstänkta männen upp sina offer. En av dem sade då "välkommen till Borlänges bakgård" och måttade ett slag med knytnäven mot ett av rånoffren. Denne parerade dock slaget.

Den andre rånaren visade direkt efter det en yxa och frågade sitt offer om denne visste vad det var han höll i.

Sedan lyfte han yxan och svingade den mot huvudet på det andra offret, som hoppade undan och undgick på så sätt att få yxan i huvudet.

- Rånaren skrek att han skulle ha pengar, men jag försökte resonera med honom.

Den andra rånaren bar kniv och försökte hugga ett av offren i magen. Denne kom undan med en rispa.

- Jag kände igen det klickande ljudet och tänkte på en stilett. Jag gav honom 20 kronor och sade att det var allt jag hade på mig, men han trodde inte på det, så jag gav honom plånboken.

Både de två rånoffren och de misstänkta uppskattar att rånet pågick i mellan tre och fem minuter. De misstänkta uppträdde som om de var stressade.

De båda rånoffren har mått dåligt efter rånet. Den ena av dem har sömnsvårigheter och båda två undviker att röra sig bland människor. En av dem har haft svårt att sköta sitt arbete.

Hur det kommer sig att de två rånmisstänkta bar kniv och yxa kan de inte svara på. De vet bara att de direkt efter rånet var tvungna att gömma stöldgodset, som bestod av pengar, en plånbok och en mobiltelefon.

När rånet var över sprang rånoffren till Statoil och ringde polisen.

En av de misstänkta hittade några dagar senare en yxa i sin bostad i Smedjebacken. Hur den hamnat där vet han inte. Han blev därför rädd och kastade den i Kolbäcksån.

- Jag är ledsen över det som hänt, sade han med adress till båda rånoffren.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons